29 martie: „Celebrul” discurs a lui Molotov privind anexarea Basarabiei
La data 29 martie 1940, cu trei luni înaintea ultimatului din 26 iunie 1940 adresat de Uniunea Sovietică guvernului român, ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov ţine un incendiar discurs în faţa Sovietului Suprem, privind pretenţiile URSS faţă de România. El a afirmat că Uniunea Sovietică nu are un tratat de bună vecinătate cu România, deoarece există o chestiune litigioasă cu privire la Basarabia a cărei anexare de către România în 1918, nu a fost niciodată recunoscută de Uniunea Sovietică.
În discursul său Molotov a mai spus că ,,dacă este cazul să ne ocupăm de această problemă a Basarabiei, atunci trebuie să reamintim rolul dubios pe care l-au avut autorităţile române în anul 1938 în legătura cu ambasadorul Butenko, ambasadorul Uniunii Sovietice în România și este binecunoscut faptul că el a dispărut în împrejurări misterioase din incinta legaţiei din România şi nici până astăzi guvernul sovietic nu a reuşit să obţină vreo informaţie autentică cu privire la dispariţia lui”.
După cum se observă, Molotov punea cu ipocrizie neîncheierea unui tratat cu Romania, nu pe seama ambiţiilor Kremlinului, de acaparare a Basarabiei – pod strategic al sovieticilor spre Balcani şi sudul Europei – ci pe un incident diplomatic nefericit legat de dispariția subită a ambasadorului sovietic de la București, incident cu care România nu a avut nici o legătură. Adevărul este că în urma proceselor politice staliniste instrumentate de la Moscova, diplomatul sovietic căzuse în dizgrația lui Stalin și încercase să se salveze prin fugă, părăsind legația sovietică de la București, peste trei ani aflându-se, că el a ajuns la Roma, unde a cerut azil politic.
Dispariția diplomatului sovietic a fost imediat speculată de către Kremlin, care a trecut la masarea de trupe la granița cu România în apropierea Basarabiei, iar această acțiune precum şi declarația lui Molotov, va marca începutul campaniei de anexare a Basarabiei către U.R.S.S. În scurt timp, pe 21 iunie 1940, şeful Direcţiei principale politice a Armatei Roşii a transmis regiunilor militare de la Kiev şi Odessa ordinul ca Basarabia „să fie smulsă din mâinile tâlhăreşti ale României”, iar în caz de conflict armat între U.R.S.S. şi România, erau precizate obiectivele ce trebuiau cucerite de către Armata Roşie, pentru „rapida descompunere a armatei române”. La 26 iunie 1940, Uniunea Sovietică impune nota ultimativă în care solicită cedarea Basarabiei, Bucovinei de Nord, iar acest ultimatum a fost acceptat de România la 28 iunie 1940 şi teritoriile de mai sus au fost cedate din păcate, fără luptă, Uniunii Sovietice.
Sursa Lecția de istorie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Aceasta chichitza cu basarabia
inventata de kremlin o auzim
adesea :::: Adica romania ar fi
vinovata ( si nu rusia ) ca sa
retras din Basarabia fara sa o
puna rezistentza kolosului.
Adica daca rusia
vine peste noapte in basarbia
si moldovenii nuse opn cu ar
me ( pecare nu le au ) ei sunt
de vina si nu rusul. Romania
a discutat cu occidentul si sf
atul a fost ::: noi occidentul
nu va aparam, nu va opunet
zi , sa sacrificatzi degeaba o
amenii; caci nu avetzi nici
armament si nici efective
militare comparabile.
Finlanda a luptat cu eroism si mari sacrificii. A ramas fara Karelia (Viipuri), macar nu a fost sovietizata.
Polonia a luptat cu eroism si enorme sacrificii. A fost sovietizata, translatata mai la vest, dar ce a luat URSS din ea, la URSS a ramas. Daca lupti, e un bun pretext. Daca nu lupti e tot un bun pretext. Imperiul s-a cladit pe multe pretexte