ActualitateIstorie

3 octombrie 1990 – Germania de est și de vest s-au REUNIFICAT / Nemții au voie, românii – nu?

Ziua Unității Germane (germană Tag der Deutschen Einheit) este ziua de 3 octombrie, aceasta fiind sărbătoarea națională a Republicii Federale Germania, care a fost adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei, petrecută integral la 3 octombrie 1990. Prima dată această zi a fost sărbătorită imediat după unire, la 3 octombrie 1990. O altă posibilitate de a sărbători această reunificare ar fi fost ziua căderii Zidului Berlinului, 9 noiembrie 1989, care coincide cu fondarea primei republici germane reale, Republica de la Weimar, în 1918, precum și cu înfrângerea lui Hitler în prima încercare a sa de lovitură de stat – așa numitul puci al berii din 1923.

În același timp, tot la 9 noiembrie, în 1938, a avut loc și „Noaptea pogromului din noiembrie” al statului nazist îndreptat împotriva evreilor din Germania, cunoscută în germană și drept Reichskristallnacht. Totuși, ideea zilei căderii Zidului Berlinului a fost abandonată în favoarea mult mai neutrei zile de 3 octombrie. Înaintea reunificării celor două Germanii, în Germania de Vest Ziua Unității Germane fusese sărbătorită în ziua de 17 iunie, ca un omagiu adus zilei revoltei muncitorilor est-germani din 1953 (în mare parte datorată înrăutățirii condițiilor de muncă prin creșterea numărului de ore, dar fără compensare materială). Această revoltă a fost înăbușită cu ajutor sovietic.

Dezmembrarea Germaniei în 1949. Viitoarea Germania de Vest (albastru) consta din zonele de ocupație americană, britanică și franceză (fără Saarland [violet], care s-a realăturat Germaniei de Vest în urma unui referendum), iar Germania de Est (roșu) era formată din zona sovietică de ocupație (cu excepția părții vestice a Berlinului [galben])

Germania unificată este unul cei mai vocali opozanți ai reunificării poporului român care locuiește în cele două state românești – România și R. Moldova.

Prin vocile oficialilor de la Berlin, Germania insistă mereu pe „federalizare” R. Moldova și oferirea regiunii pro-ruse, separatiste, secioniste transnistria unui „statut special”.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Paiii,deh! …daca ne uitam, nu neaparat cu atentie, numai la Gerhard Schroeder zarim cate ceva in spatele usilor capitonate.

    1. Nu numai Rusilor le frica de Romania Mare, dar si Nemtilor, Francezilor si altor state care is impotriva unificarii, ori reintregirii statului Roman. De cine trebuie sa mai cerem voie ca sa reintregim teritoriile perdute ?

  2. De la molotoivani. Când populația din „republică” se va transforma din molotoivani în români vor cere și vor acționa în folosul lor ca români și anume vor dori și vor lupta pentru Unire. Ca să se întâmple această transformare este nevoie de o schimbare de vreo 2 generații care să nu mai fie curvite de educația bolșevico-moscălescă. Maximul celor ce doresc unirea în RM nu depășește 35% și acest procent se atinge de obicei când pomenile de la România sunt bine documentate prin mass media. În rest procentul unioniștilor maldaveni nu depășește un 30% cu mare indulgență.

  3. Una din deosebiri este ca RDGul nu avea o Gagauzie si nici o Transnistrie. Daca avea, nici in ziua de azi nu era unire. Cat despre saxoni, da, sunt o speta de cretini si caposi, dar nici unul n-ar merge atat de departe sa afirme ca nu e neamt, ci din poporul redegist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *