Actualitate

30 de ani de la producerea catastrofei de la Cernobîl

Centrul oferă servicii de terapie pentru mai mulți copii și familiile lor care au avut de suferit de pe urma catastrofei nucleare.

Andrei este unul dintre tinerii care beneficiază de serviciile de terapie ale centrului, pentru că s-a născut cu mai multe afecțiuni, în urma catastrofei nucleare de la Cernobîl. Părinții lui au fost nevoiți să suporte cheltuieli mari pentru tratamentul lui, atât în țară, cât și peste hotare. Ceea ce știe Andrei este că acum 30 de ani a avut loc o mare tragedie.

Elevii de la școlile din preajma centrului de reabilitare au dat o mână de ajutor la confecționarea cocorilor din hârtie, în semn de solidaritate cu cei care au avut de suferit de pe urma catastrofei nucleare.

Directoarea Centrului de Reabilitare, Natalia Hasan, spune că organizația pe care o conduce oferă sprijin pentru 60 de copii și familiile lor și prin acest eveniment vrea să atragă atenția asupra problemelor celor care suferă până în prezent de consecințele exploziei de la Cernobîl.
La 26 aprilie 1986, în localitatea Cernobîl din Ucraina, în fost Uniune Sovietică, s-a produs explozia reactorului 4 al Centralei Atomoelectrice, urmată de o contaminare radioactivă gravă a zonei. Autoritățile sovietice au ținut în secret accidentul și au informat populația mai târziu despre acest lucru, dar nu și despre pericolul real al emisiilor radioactive.

Peste 3500 de locuitori din Republica Sovietică Moldovenească de atunci au fost antrenați la lichidarea consecințelor, iar mai mult de 1000 au decedat ulterior. Ca urmare, în rândul populației fostului lagăr sovietic a crescut incidența cancerului și a altor malformații.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *