Culinar.md

4 salate perfecte pentru zilele de vară

Tipurile cele mai întâlnite de salate conţin salată crocantă cu căpăţâna rotundă (iceberg) şi gust moderat, salată fragedă cu frunze moi, mătăsoase şi gustul dulce, salată creaţă cu frunze verzi sau roşii, margini încreţite, crocante şi cu gust intens, salată romană cu căpăţâna alungită, cilindrică şi frunze exterioare mari, verzi şi crocante şi gust uşor amărui.

Salatele tradiţionale

Pentru salatele tradiţionale amestecate cu dressinguri se aleg verdeţurile şi ingredientele cele mai proaspete. Se folosesc frunzele de salată crocante, fără pete galbene şi nelipicioase.

Frunzele de salată se rup sau se taie cu un cuţit de plastic chiar înainte de servire. Dacă salata se taie cu un cuţit de metal, frunzele vor deveni în scurt timp maronii.

Varietatea de verdeţuri folosite pentru salate este nelimitată. Se poate folosi de exemplu rucola (cu frunze fragede şi amarui), andive (cu frunze albe şi margini verzui-deschis, amare şi crocante), radicchio (cu frunze roşii-satinate şi gust amărui), creson (cu frunze delicate, mici, de culoare verde-intens, cu gust amărui şi uşor picant).

Pe timpul verii, pieţele şi grădinile oferă o imensă varietate de legume şi fructe ce pot fi combinate excelent într-o salată perfectă pentru zilele toride.

Salată de citrice şi avocado

Aceasta este cu adevărat sănătoasă, aromată şi picantă şi furnizează o varietate mare de vitamine cu proprietăţi antioxidante, care menţine tonusul organismului, dar aduce şi un aport mare de fibre. Dressingul uşor nu acoperă gustul dulce al feliilor de citrice iar salata se prepară din 2 portocale şi 2 grapefruit curăţate de pieliţe şi tăiate felii, 1 avocado tăiat cubuleţe, frunzele rupte dintr-o salată verde, 3 linguri de migdale prăjite amestecate cu vinegreta obţinută din 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors, 1 lingură oţet, 1 vârf cuţit boia de ardei iute şi puţină sare.

Salată cu legume verzi

Din broccoli (legumă cu o valoare nutritivă şi alimentară ridicată şi un conţinut bogat în glucide, vitamine şi săruri minerale), ceapă verde, teci de mazăre tinere, usturoi şi ghimbir proaspăt puteţi obţine o salată de legume verzi fragedă, fără grăsimi, preparată cu legumele fierte la abur, ce poate fi servită atât caldă, cât şi rece.

Salată cu fasole

Din fasole roşie, fasole pestriţă, fasole galbenă şi verde puteţi pregăti o salată acrişoară din 4 tipuri de fasole. Adăugaţi ciuperci proaspete feliate, ardei gras şi ceapă tocate, apoi un dressing din oţet, ulei de măsline, busuioc, oregano, sare şi piper. Fasolea uscată este bogată în proteine şi fibre şi are un conţinut bogat de vitamine şi minerale.

Combinaţiile de gusturi, de texturi, de culori şi arome pot face salatele să fie gustoase şi apetisante, o alternativă sănătoasă, potrivită în orice moment al zilei, iar o combinare corectă a ingredientelor ne poate asigura necesarul nutritiv al unei mese.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *