4 tehnici simple de relaxare a mușchilor tensionaţi
Pentru a menține tensiunea în mușchi, este nevoie de foarte multă energie, de aceea nu ne putem controla complet corpul, nu putem utiliza energia blocată în mușchi.
Îţi recomandăm câteva tehnici simple de relaxare mușchilor tensionați
Fiecare exercițiu durează 3-5 minute, pot fi efectuate oriunde și în orice moment. Elementele sunt preluate din metodele de antrenament ale psihologului Wilhelm Reich – elevul lui Sigmund Freud.
Respirație
– Respirația – concentrați-vă pe respirație, trebuie doar să o urmăriți, urmați fluxul de aer cu privirea interioară.
– centrare – concentrați-vă atenția asupra propriului centru (2 degete sub ombilic, la 6 cm adâncime în abdomen), observați cum se simte (căldura, energie, mișcare) și respirați umplându-l şi extinzându-l cu propria respirație. E bine dacă veţi reuşi cu senzația din centru să umpleți întregul corp.
– orizontal – concentrați-vă atenția pe toate suprafețele corpului, care sunt lipite cu pământul, adică care sunt în contact cu suprafețele orizontale.
Masca relaxării
Treptat relaxăm mușchii feţei, mișcându-i de sus în jos. Deschidem ochii larg de câteva ori. Apoi relaxăm fruntea, sprâncenele se pun în poziție neutră.
Pentru a relaxa maxilarul, în primul rând se fac câteva mișcări intense cu buzele în diferite direcții. Apoi deschidem ușor gura și relaxăm limba. Pentru aceasta, o scoatem afară cât mai mult posibil. Apoi, cu vârful limbii ajungem la rădăcinile dinților de sus, relaxând-o. Păstrați masca de relaxare completă a feței timp de 3-5 minute.
“Scanarea” și relaxarea locurilor tensionate în organism
Ne coborâm cu privirea interioară prin tot corpul, începând de la “vârf” şi îl “scanăm”. Observăm locurile tensionate, le umplem cu atenție şi respirație. Vă puteți imagina în acest loc o floare cu petale mari. Atunci când inspirați floarea îşi închide petalele şi se umple de respirația ta, la expirație deschide petalele şi eliberează energia blocată în acest loc.
În general, orice exercițiu de respirație ajută la eliminarea blocajelor musculare, mai ales în zona pieptului, abdomenului şi diafragmei.
Exerciții pentru insomnie
Ne culcăm pe spate. Închidem ochii. Rotim încet cu nasul cercuri mari – de patru ori în sensul acelor de ceasornic și de patru ori împotriva.
Ridicăm un picior în sus. Tălpile spre sine, apoi al doilea. După care ridicam o mână în sus, palma spre tavan, apoi a doua. Coborâm în aceeași ordine – efectuam de 4 ori.
Desenăm în gând cu privirea un cerc în sensul acelor de ceasornic, apoi un pătrat, apoi împotriva acelor de ceasornic – un cerc, apoi un pătrat. Se repetă de 4 ori.
Relaxând mușchii veţi obţine un flux de energie, veţi simţi ușurință şi vă veţi bucura de viaţă din plin, fără teama de a trăi şi a exprima emoţiile. Relațiile cu cei din jur deasemenea se vor îmbunătăți, pentru că cel care se poate relaxa, atrage atenția asupra sa.