Sănătate

5 rețete care cresc imunitatea la copii

Sirop de cătină cu miere și ghimbir

Despre cătină și beneficiile ei uluitoare pentru sănătate și întărirea imunității ți-am mai vorbit aici. „Ginsengul românesc” este mai bogat în vitamina C decât lămâile sau măceșele și este campionul absolut la creșterea imunității. Însă, pentru unii copii e greu să mestece bobițele de cătină, atât de acrișoare. O soluție în cazul ăsta e să prepari un sirop din cătină cu miere și un pic de ghimbir. E bun mai ales acum, toamna, când bântuie virozele și în contextul pandemiei de Covid.

Ingrediente

Cătină
Miere
Ghimbir

Mod de preparare

După ce speli bine cătina și o scurgi, mixeaz-o la blender până se face pastă. După aceea strecoar-o, dar nu folosi sita din fier, ci din plastic sau tifon, ca să nu oxideze. Măsoară sucul de cătină pe care l-ai obținut, apoi amestecă-l cu o cantitate egală de miere. Dă pe răzătoare o bucată mică de ghimbir (2 cm) și încorporeaz-o în sirop. Dă-le copiilor siropul dimineața, pe stomacul gol, câte o linguriță sau amestecat cu apă/ceai. Evită să le dai în partea a doua a zilei, pentru că e și energizant.

Bulete din grâu germinat cu nuci și miere

Fulgii de grâu germinat pe care-i găsești la orice plafar cresc puternic imunitatea la copii și poți să-i folosești oricum dorești – adăugați în supe, lapte, iaurt etc – dar cred că cel mai bine sunt acceptați sub formă de bulete cu nuci și miere. Absolut delicios și foarte sănătos!

Ingrediente

½ cană fulgi de grâu germinați
2 linguri miere
5, 6 linguri lapte de ovăz neîndulcit
Miezul de la 5, 6 nuci
1 linguriță praf de roscove

Mod de preparare

Pune totul în blender și mixează până obții o pastă consistentă. Dacă e prea groasă, o mai subțiezi cu lapte, iar dacă e prea apoasă, poți să mai adaugi nuca. Cu mâinile ușor umezite formezi bulete, pe care apoi le tăvălești prin fulgi de cocos. Când copiii îți cer ceva dulce, servește-i cu aceste bulete și astfel știi că le-ai dat ceva bun, dar te-ai ocupat și de creșterea imunității.

Lasagna de clătite cu brânză de vaci și spanac la cuptor

Când vrem să creștem imunitatea copiilor în prag de sezon rece, de cele mai multe ori ne gândim să le dăm multe citrice și miere. Sunt foarte bune, dar nu doar acestea cresc răspunsul imun. Brânzeturile alături de probiotice sunt și ele eficiente. Sunt bune iaurtul, chefirul, dar și brânzica de vaci. De câte ori îmi rămân clătite, nu le arunc, ci le umplu cu diverse compoziții și le dau la cuptor. Clătitele cu brânză de vaci și spanac plac în general copiilor, iar combinația e bună pentru creșterea imunității.

Ingrediente

1 pungă spanac congelat
1 legătură ceapă verde
250 g brânză de vaci
1 iaurt grecesc
2 linguri ulei măsline
2 linguri parmezan
6, 8 clătite
4 ouă

Mod de preparare

Pune într-o tigaie incinsă ceapa verde tocată mărunt și spanacul și lasă-le să se înăbușe. După ce s-au făcut, lasă-le la răcit. Amestecă brânză de vaci cu 3 ouă, spanac, ceapă, ½ de cutie de iaurt și o lingură de parmezan. Unge o formă termorezistentă cu unt, apoi pune un strat de clătite, unul de compoziție de spanac și brânză și încheie cu o clătită. Bate bine un ou, amestecă-l cu iaurtul rămas și parmezan și toarnă deasupra, apoi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ jumătate de oră sau până se rumenește.

Dovleac umplut cu carne de vită la cuptor

Un aliment pe care-l folosesc mult toamna pentru creșterea imunității este dovleacul. Fac supă-cremă de dovleac, piure cu lapte de cocos, plăcintă sau pur și simplu îl mâncăm copt, eventual cu scorțișoară și un strop de miere. Am citit despre dovleac că e un adevărat medicament pentru creșterea imunității și poate nu întâmplător îl avem din belșug acum, toamna. E un aliment foarte versatil și uite o nouă idee de a-l servi copiilor tăi. Cred că le va plăcea mult prezentarea!

Ingrediente

1 dovleac plăcintar ½ kg de carne de vită
1 ceapă
2-3 căței usturoi
½ țelină mică
2 morcovi
1 ardei kapia
2, 3 linguri ulei de măsline
Ierburi aromate după preferință (cimbru, oregano, lemongrass)

Mod de preparare

Dovleacul se taie pe jumătate și se curăță partea cu semințe. Carnea se taie cuburi, iar legumele se mărunțesc cu ajutorul unui chopper. Se umplu jumătățile de dovleac cu această compoziție, se adaugă ierburile aromate și uleiul de măsline și se amestecă bine. Se dau apoi la cuptorul preîncins la 200 de grade la început, apoi se scade temperatura. Se lasă la foc mic pentru o oră jumătate.

Salată caldă de fasole verde, broccoli și ciuperci

Broccoli este o legumă bogată în fier și vitamina C, iar fasolea verde vine în completarea proprietăților acesteia. Pentru mai multă consistență și un plus de savoare adaugă la această salată câteva ciuperci champignon brune, care au un gust mai special, de nucă.

Ingrediente

1 pungă fasole verde sau ½ kg fasole verde proaspătă
1 pungă broccoli sau 1 broccoli proaspăt
300 g ciuperci champignon brune
2 linguri parmezan
2 linguri ulei măsline
1 lingură oțet balsamic sau lămâie

Mod de preparare

Fasolea, broccoli și ciupercile se fierb la abur. Când sunt gata, se așează pe un platou mare și se stropesc cu ulei de măsline și oțet balsamic sau lămâie, se presară deasupra parmezan.

Cred că una dintre cele mai eficiente metode de a crește imunitatea la copii aceasta este – cu mâncare bună. Nu vor refuza niciodată un astfel de tratament, foarte eficient mai ales dacă perseverezi – adică să ai grijă zilnic să le oferi câte ceva care să-i ajute să crească puternici și sănătoși. Tu cum procedezi acum, toamna, ca să crești imunitatea copiilor?

Sursa: odoras.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *