6 oficii de control migrațional vor monitoriza circulația cetățenilor străini care intră în RM prin regiunea transnistreană
Conducerea Biroului de Migrație și Azil, însoțită de vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, au prezentat astăzi modul în care vor funcționa aceste oficii. Autoritățile dau asigurări că înființarea lor nu va afecta în nici un fel dreptul la libera circulație a locuitorilor regiunii transnistrene.
Înființarea oficiilor de control migrațional se înscrie în Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și urmează să faciliteze evidența străinilor care intră din sau prin Ucraina. Aceștia vor putea beneficia de servicii simplificate de înregistrare chiar la trecerea frontierei, legalizându-și astfel aflarea pe teritoriul Republicii Moldova.
Olga Poalelungi, Director Al Biroului De Migrație Și Azil: «Mecanismul acesta nu este nou pentru Republica Moldova. El a existat și funcționează din a doua jumătate a anilor 90. Noutatea este că serviciile respective se prezentau pentru cetățenii străini de către Registrul de Stat al Populației, iar în prezent vor fi prezentat și de către oficiile teritoriale ale Biroului de Migrație și Azil».
Serviciile de înregistrare a străinilor la trecerea frontierei administrative cu raioanele din stânga Nistrului vor fi gratuite și benevole.
Olga Poalelungi, Director Al Biroului De Migrație Și Azil: «Pentru a fi luat la evidență el trebuie să prezinte un document de călătorie internațional, în baza căruia a intrat în Republica Moldova, și el trebuie să se adreseze benevol. Este la discreția dumnealui adresarea la acest oficiu, aici sau în altă parte, rămânând totodată obligatoriu însăși faptul înregistrării străinului pe teritoriul țării».
Străinii care nu vor respecta regimul de ședere în Republica Moldova sunt pasibili de pedepse administrative. Însă, Guvernul a inițiat un șir de modificări la legislația în vigoare, tocmai pentru a exclude sancționarea locuitorilor regiunii transnistrene, care călătoresc cu pașapoarte ucrainene sau rusești.
Eeugen Carpov, Viceprim-Ministru Pentru Reintegrare: «Propunerile pe care le-am făcut și care se află în parlament, sperăm ca în ședințele următoare să fie discutate și adoptate, prevăd că tratamentul față de locuitorii regiunii transnistrene va fi deosebit față de cel aplicat cetățenilor străini. Petru că juridic Republica Moldova consideră locuitorii din stânga Nistrului ca cetățeni ai Republicii Moldova. Până la reglementarea conflictului nu poate fi vorba de nicio diferență dintre locuitorii de pe un mal sau pe altul. Astfel sperăm că sancțiunile administrative vor fi excluse și cetățenii din stânga Nistrului cu pașapoarte a altor state vor călători liber».
Înființarea oficiilor de control migrațional a fost abordată în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul 5+2, precum și în timpul recentei întrevederi pe care premierul Iurie Leancă a avut-o cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc. În pofida unor informații conform cărora părțile au ajuns la un consens pe marginea acestui subiect, departamentul de Externe de la Tiraspol a difuzat recent un comunicat, în care califică asigurările Chișinăului drept puțin convingătoare și se arată îngrijorat de înființarea acestor posturi.
Sursa: tv7.md