Social

6500 de copii au fost reintegrați în familii

Astfel, dacă în 2007, în cele 68 de internate din R. Moldova, erau plasați în jur de 12 mii de copii, la finele anului trecut numărul instituțiilor rezidențiale s-a redus la 55, iar numărul copiilor a ajuns la 5550.

„Un mare succes este micșorarea numărului de copii plasați, dezvoltarea serviciilor de alternativă, schimbarea de mentalitate și atitudine. Îmi amintesc cu lux de amănunte anul 2007, când R. Moldova s-a angajat în realizarea acestei reforme, nu era înțeleasă nici de părinți, nici de cei care munceau în aceste instituții. Acum situația este diferită”, a menționat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor, ineficacitatea sistemului rezidențial de îngrijire a copilului era evidențiată prin faptul că 70% din cheltuieli erau legate de întreținerea și funcționarea sistemului, în timp ce doar 30% erau destinate direct copilului.

Copiilor cu cerințe educative speciale le este asigurată educația

O altă direcție a reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului este reducerea barierelor în învățare pentru cei cu dizabilități sau cei etichetați ca având „nevoi educaționale speciale”, cultivarea unei atitudini pozitive față de procesul de incluziune și eliminarea prejudecăților în privința persoanelor cu dizabilități fizice sau psihice.

Pe perioada reformei, în 158 de grădiniţe și şcoli din țară au fost dezvoltate servicii de educaţie incluzivă pentru circa 990 de copii. Deşi s-a reuşit integrarea a peste 6000 de copii în familii biologice sau alternative, succesele au fost mai mici în cazul copiilor cu dizabilităţi şi cei cu vârsta de până la trei ani. Astfel, autoritățile se vor concentra mai mult pe grupul de copii cu dizabilități. Alexandra Yuster, reprezentant al UNICEF, a afirmat, în acest context, că „fiecare familie sau adult trebuie să aprecieze orice copil din localitate, fie că este dintr-o familie săracă sau e un copil cu dizabilități și toată lumea trebuie să fie implicată în creșterea acestor copii”.

Scopul primordial al reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului a fost promovarea protecției drepturilor copilului, îmbunătățirea vieții lui și a familiei sale, asigurarea necesităților și dreptului copilului de a crește într-o familie sau un mediu cât mai apropiat de aceasta, indiferent de vârstă, boală, dizabilitatea pe care o are sau de școala pe care o frecventează, precum și incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *