8 motive pentru a face plimbări zilnice
Medicii susțin că 30 de minute de mers pe jos ne ajută să ardem până la 200 de kcal. Mersul pe jos nu înseamnă numai plimbări lungi prin parc, ci și cei câțiva pași pe care ar trebui să îi facem din oră în oră atunci când suntem la birou.
Potrivit food.ntv.com, cercetările realizate în ultimii ani au evidențiat faptul că mersul pe jos are anumite pe care niciun alt tip de mișcare nu le oferă:
1. Scade riscul atacului cerebral și al dezvoltării bolilor cardiovasculare
Potrivit rezultatelor unui experiment realizat la Harvard Medical School, mergând pe jos doar 2,5 ore pe săptămână, adică 21 de minute pe zi, riscul dezvoltării unor afecțiuni de inimă scade cu 30%. Acest studiu nu face decât să confirme concluziile trase în urma unor cercetări derulate între 1997 și 2007.
2. Combate obezitatea
Unii ar spune că mersul pe jos este cea mai ușoară formă de mișcare, dar în realitate se dovedește un exerciuțiu extrem de eficient pentru persoanele care vor să slăbească. Medicii de la Harvard School of Public Health au demonstrat că tendința genetică spre îngrășare este diminuată cu până la 50% cu ajutorul mersului pe jos.
3. Scade tensiunea arterială
Mersul pe jos este de un real ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale, iar 10 minute de plimbare la un ritm alert în fiecare zi sunt suficiente.
4. Ține sub control diabetul
Potrivit Asociației Americane a Diabeticilor, mersul pe jos este o modalitate eficientă de a ține sub control simptomele diabetului. Trebuie să mergeți încet timp de 3-5 minute, să faceți stretching pentru alte 5-10 minute, iar apoi să începeți să vă plimbați într-un ritm mai alert. Asigurați-vă că ați adoptat o poziție corectă, menținând spatele drept și bărbia ușor ridicată. Pentru cele mai bune rezultate începeți cu 30 de minute de plimbare, adică 2400 de pași, pentru a ajunge mai târziu la 77 de minute, adică 6400 de pași.
5. Previne cancerul
Un alt studiu realizat în 2012 la Universitatea Harvard a demonstrat că mergând între o oră și trei ore pe săptămână, riscul dezvoltării cancerului uterin este redus cu 19%. Cercetarea este cu atât mai relevantă cu cât efectele mersului pe jos au fost studiate timp de două decenii, pe un eșantion de 73.600 de persoane.
6. Mișcarea îmbunătățește memoria
Mersul pe jos are un efect pozitiv asupra creierului, îmbunătățind capacitatea de memorare. Studiul a fost realizat cu ajutorul unui grup format din femei și bărbați cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani și s-a ajuns la concluzia că trei plimbări scurte în fiecare săptămână măresc regiunea cerebrală responsabilă pentru planificare și memorie.
7. Întărește sistemul imunitar
Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, o plimbare zilnică de 30-45 de minute, în ritm moderat, mărește numărul de celule ale sistemului imunitar, având un efect incredibil asupra capacității corpului de a lupta cu bolile.
8. Are un efect pozitiv pe termen lung
Plimbările făcute în tinerețe sunt benefice mai ales o dată cu înaintare în vârstă. Mai exact, potrivit cercetătorilor, persoanele care obișnuiesc să meargă mult pe jos vor avea de câștigat la bătrânețe, păstrându-și mobilitatea și independența în ciuda trecerii anilor.
9. Combate accesele de foame cauzate de stres
Mersul pe jos este una din cele mai bune modalități de a combate stresul și obiceiurile alimentare asociate. Se recomandă să meditați, să dormiți bine și să faceți cel puțin 10000 de pași în fiecare zi. Plimbările lungi declanșează secreția de endorfine, diminuând în același timp nivelul cortizolului din organism.
Sursa: unimedia.info