A fost inventat un sânge artificial care poate transporta oxigen către țesuturi
Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică din Varșovia, Polonia, au creat un sânge artificial care poate îndeplini una dintre funcțiile-cheie ale sângelui real – transportul oxigenului către țesuturi și eliminarea dioxidului de carbon din acestea, scrie EUROPULSE, conform Rador Radio România.
Sângele artificial nu este roșu, are culoare lăptoasă și este inodor. Acesta este destinat să ajute o persoană în cazuri de urgență – de exemplu, în cazul unei pierderi mari de sânge în timpul unui accident. În plus, acest sânge este propus pentru a fi utilizat în tratamentul rănilor grave, atunci când transfuzia de sânge este imposibilă, precum și pentru a menține funcţionalitatea organelor destinate transplantului. În prezent, oamenii de știință continuă să studieze invenția lor. Ei au efectuat deja un experiment cu porci. În timpul acestuia, rinichiul unui porc a fost menținut într-o stare funcțională în afara corpului pentru o lungă perioadă de timp cu ajutorul sângelui artificial. Apoi, rinichiul a fost transplantat înapoi și a funcționat corespunzător.
În viitor, oamenii de știință doresc să afle cum participă lichidul la metabolismul organismului și dacă induce imunizarea. Acest lucru este important în cazul pacienților care necesită transfuzii frecvente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!