Actualitate

A început reforma poliției

Pentru a face parte din noile structuri ale Poliției R. Moldova, aceștia vor trebui să treacă testul cu detectorul de minciuni și să-și scoată averile și interesele la vedere. Mai mult, pentru a-și exercita funcția, polițiștii vor trebui să depună jurământul, iar periodic vor fi obligați să susțină testul de integritate profesională.

Reforma structurală a demarat și la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), asta după ce marți, 5 martie, a intrat în vigoare noua Lege a poliției și a statutului polițistului, potrivit căreia poliția este definitiv separată de minister, devenind un serviciu autonom, în subordinea MAI. Astfel, ministerul va crea politici și strategii în domeniu, în timp ce poliția va întreprinde acțiuni de prevenire și investigare a infracțiunilor, precum și de menţinere, restabilire a ordinii şi securității publice.

Cine poate deveni colaborator al IGP

Potrivit noii legi, Poliția R. Moldova reprezintă un sistem unic și centralizat ce include Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) și câteva subdiviziuni, printre care Poliția Criminală și Poliția de Patrulare, Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. Guvernul l-a numit în funcția de șef al IGP, pentru un mandat de 5 ani, pe colonelul Ion Bodrug, care a activat până în prezent în calitate de viceministru al Afacerilor Interne. Conform legii, șeful IGP trebuie să prezinte, o dată la jumătate de an, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, un raport privind activitatea desfăşurată. Controlul activităţii IGP va fi realizat de către MAI, procuratură și alte autorităţi abilitate.

Potrivit legii, formarea profesională iniţială şi continuă a poliţiştilor se efectuează în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, iar pe durata studiilor, studenţii se consideră angajaţi în serviciul poliţiei și participarea lor la activităţi de menţinere şi asigurare a ordinii și securității publice, precum şi de descoperire a infracţiunilor reprezintă o componentă a formării lor profesionale. În document se mai spune că cei admiși la studii aici semnează un angajament de continuare a serviciului în subdiviziunile MAI, după absolvirea instituției, pe un termen de 5 ani.

Atribuțiile polițiștilor

Conform noilor prevederi, poliţia asigură supravegherea şi organizează controlul asupra deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor ori a materialelor explozive cu destinaţie industrială şi pirotehnice, desfăşoară activităţi de menţinere a ordinii şi securității publice, a siguranţei persoanelor, de identificare şi contracarare a acţiunilor ce atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private sau publice, supraveghează şi controlează circulaţia pe drumurile publice, verifică respectarea regulilor de şedere a cetăţenilor străini şi a apatrizilor pe teritoriul R. Moldova. Mai mult, conform legii, polițistul are dreptul să folosească orice mijloace de transport şi comunicaţii, indiferent de proprietar sau deţinător cu excepția celor care aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în R. Moldova, precum şi membrilor personalului acestora acreditaţi în R. Moldova și care au însemne speciale, pentru luarea unor măsuri legale ce nu pot fi amânate şi nu pot fi aduse la îndeplinire altfel.

De asemenea, noua lege prevede faptul că polițistul poate să poarte asupra sa arma din dotare şi muniţia necesară, indiferent dacă este în uniformă sau în ţinută civilă, precum şi să aplice forţa fizică, mijloacele tehnice şi speciale, arma din dotare în modul şi în cazurile prevăzute de lege.

Testul cu poligraful pentru polițiști

Legea îi obligă pe polițiști să declare orice donaţie, directă sau indirectă, primită în legătură cu exercitarea funcţiei și să informeze şeful ierarhic superior şi autorităţile competente cu privire la faptele de corupţie de care a luat cunoştinţă, săvârşite de alte persoane, inclusiv de poliţişti.

Totodată, noua lege interzice polițiștilor să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii social-politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora, să organizeze sau să participe la greve, să organizeze mitinguri şi alte întruniri cu caracter politic, să adere la culte religioase neînregistrate conform legislaţiei sau să utilizeze în interese personale mijloacele financiare, tehnico-materiale, informaţionale şi alte bunuri ale statului. Aceasta mai stipulează că poliţistul nu poate exercita activitatea într-o funcţie în subordinea nemijlocită a unei rude.
Înainte de a fi angajat în poliţie ori de a fi promovat în funcţii superioare, candidatul este supus unui control riguros, precum şi testării la poligraf, testului psihologic şi testului de aptitudini profesionale. Candidatul este obligat să prezinte, în condiţiile legii, declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, precum şi declaraţii de interese personale. De asemenea, potrivit legislației, anumite structuri ale MAI vor monitoriza stilul de viaţă pentru a vedea dacă nivelul de trai al poliţistului corespunde cu nivelul legal de remunerare a acestuia şi a persoanelor cu care locuiește împreună, iar activitatea şi conduita poliţistului vor fi evaluate o dată pe an.

Documentul aprobat de parlament specifică faptul că poliţiştii se pot afla în serviciu până la atingerea vârstei de 50 de ani – pentru subofiţeri, ori 55 de ani – pentru ofiţeri, cu excepția gradelor de general, pentru care limita de vârstă este de 60 de ani.

Locuințe provizorii pentru polițiști

Dacă poliţistul şi soţia acestuia nu deţin în proprietate locuinţă în localitatea unde activează, legea prevede că el are dreptul la spaţiu locativ de serviciu pentru perioada de activitate în localitatea respectivă. Mai mult, poliţiştii au dreptul să călătorească gratuit pe tot teritoriul ţării, în toate tipurile de transport public urban, suburban şi interurban (cu excepţia taximetrelor) în vederea exercitării atribuţiilor de serviciu.
Site-ul MAI scrie că efectivul limită al IGP este de 9116 unități, ceea ce reprezintă cu 832 de polițiști mai mulți decât până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative. La jumătatea lui februarie curent, pe întreg sistemul MAI existau peste 1600 de funcții vacante, inclusiv 688 în poliție și 577 în Poliția de frontieră. În pofida creșterii menționate, numărul de polițiști per 100 mii de persoane în Moldova – 256, rămâne mai mic decât în țările din regiune: Polonia – 261, România – 280 sau Rusia – 773 și Belarus – 1400.

Jurământul:
„Eu (prenumele, numele), încadrându-mă în serviciul Poliţiei, jur solemn să fiu devotat poporului Republicii Moldova, să fiu onest, disciplinat, vigilent şi curajos, să păstrez secretele de stat şi alte informaţii oficiale cu accesibilitate limitată, să respect şi să aplic în mod corect şi fără părtinire legile Republicii Moldova. (…)Dacă voi încălca acest jurământ, sunt gata să port răspundere cu toată rigoarea legii”.

Gradele speciale ale Poliţiei nu constituie echivalentul gradelor militare. Termenele de aflare în gradele speciale în limita funcţiei deţinute se stabilesc după cum urmează:
sergent-inferior de poliţie – 3 ani;
sergent de poliţie – 4 ani;
sergent-major de poliţie – 4 ani;
plutonier de poliţie – 5 ani;
plutonier-major de poliţie – 4 ani;
locotenent de poliţie – 3 ani;
locotenent-major de poliţie – 4 ani;
căpitan de poliţie – 4 ani;
maior de poliţie – 4 ani;
locotenent-colonel de poliţie – 5 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *