A plecat dintre noi Vitalie Poclitaru
S-a născut pe 28 octombrie 1934 în satul Chetroșica Veche (astăzi orășelul Cupcini) din județul Bălți, raionul Edineț. La 11 ani neîmpliniți, împreună cu alți copii (majoritatea orfani), este selectat pentru a-și face studiile la Școala coregrafică „ A. I. Vaganov” din Leningrad. Aici l-a avut în calitate de coleg pe cel care avea să devină un cunoscut scriitor și cineast, Vlad Ioviță. În 1954, își începe activitatea de baletist la Opera Națională din Chișinău. De-a lungul carierei sale, a interpretat diverse roluri, adeseori contrastante: prințul Siegfried și Geniul cel Rău în „Lacul Lebedelor”, Vaclav și Chirei în „Fântâna din Bahcisarai” în „Giselle”, Franz și contele în „Dunărea albastră”, Admiratorul și Poetul „în „Straussiana”, Foebus în „Esmeralda”, „Espado în „Don Quijote”, Torero în „Carmen”, Cezar în „Antoniu și Cleopatra, tânărul în negru în „Bolero”, Bonciu și Mircea în „Zorii”, Severian în „Floarea de piatră” ș.a. În anii optzeci, a făcut față unor roluri mult mai complexe: Rajah în „Baiadera”, Zeul în „Facerea lumii”, Crassus în „Spartacus”, regele în „Frumoasa adormită”, ducele în „Giselle”.
La vârsta de 60 de ani, l-a jucat pe Capuletti din „Romeo și Julieta”. De asemenea, la invitația maestrului Emil Loteanu, l-a jucat pe Împărat în baletul „Luceafărul”, după poemul omonim de Mihai Eminescu, libretul fiind semnat de autorul peliculei „O șatră urcă la cer”, iar muzica – de compozitorul Eugen Doga. În genericul filmului, maestrul Loteanu l-a prezentat drept Artist al Poporului, deși reputatul baletist era ținut într-un con de umbră, fără i se acorda vreun titlu onorific. Abia la 20 iunie 1992, președintele Mircea Snegur a semnat decretul prin care i-a conferit titlul de „Maestru emerit în arte”.
Din 1970, a predat arta dansului la Școala coregrafică din Chișinău, transformată mai târziu în liceu, apoi – în Colegiul național de coregrafie, mulți dintre discipolii săi devenind artiști ai poporului. La teatru a jucat împreună cu soția sa Ludmila Nedremscaia. A fost, de altfel, capul unei dinastii de baletiști. Feciorul său, Radu, are propriul său teatru de balet modern la Kiev, iar nepotul Eugen joacă la Bolșoi din Moscova.
Duminică, sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Vitalie Poclitaru va fi adus la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău. El va fi înmormântat luni, 4 martie, la Cimitirul central din strada Armenească.