ABC-ul fructelor de vară
Pentru a fi sigur că sunt sănătoase, alege-le pe cele produse la nivel local (poate chiar din grădinile proprii), astfel încât să nu aibă atât de multe substanţe adăugate pentru conservare ca cele transportate pe distante lungi din alte ţări.
Spre exemplu, până ajung în supermarket, piersicile de import pot conţine până la nouă pesticide diferite, care sunt aplicate pentru ca fructele să nu se strice repede. De aceea, este de preferat să consumi fructele în sezonul lor, când este mai mic riscul de a conţine pesticide (chiar inexistent dacă sunt din gradina personală), sau să alegi fructe organice.
Dulci, suculente şi pline de vitamine, fructele menţionate mai jos te vor ajuta să fii mai sănătos.
1. Pepene roşu
Acest fruct este benefic pentru inimă. Potrivit unui studiu, cei care au băut şase pahare a câte 225 de mililitri cu suc de pepene roşu zilnic, timp de trei săptămâni, au avut parte de o creştere cu 22% a nivelului de arginină din organism – un aminoacid care stimulează circulaţia în zona inimii. Dacă nu poţi să consumi atâta pepene, ajută şi cantităţi mai mici.
O porţie de 154 de grame conţine 46 de calorii, un gram de fibre, unul de proteine, 12 de carbohidraţi, 21% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C şi 18% din cea de vitamina A.
2. Mure
Caută murele bine coapte, negre, care au cu 40% mai mulţi antioxidanţi decât cele pârguite, roşiatice.
O porţie de 144 de grame conţine 62 de calorii, opt grame de fibre, două de proteine, un gram de grăsime, 15 de carbohidraţi, 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 47% din cea de mangan şi 36% din cea de vitamina K.
3. Afine
Acest fruct poate ajuta la prevenirea mai multor boli, de la cancer până la afecţiuni ale inimii. În aproximativ 100 de grame de afine găseşti mai mulţi antioxidanţi decât în oricare alt fruct (aceeaşi cantitate). Poţi să le combini cu suc de lămâie şi căpşuni.
O porţie de afine de 148 de grame conţine 84 de calorii, patru grame de fibre, unul de proteine, 21 de carbohidraţi, 36% vitamina K, 24% vitamina C şi 25% mangan.
4. Piersici
Şi acestea sunt fructe care te ajută să fii mai sănătos, dacă ai grijă să fie cât mai ferite de pesticide.
O piersică de mărime medie (de cinci-şase centimetri în diametru) conţine 59 de calorii, două grame de fibre, unul de proteine, 15 de carbohidraţi şi 17% vitamina C.
5. Pepene galben
Atunci când alegi un pepene galben, încearcă să găseşti unul cu coaja fără urme de lovituri sau stricăciuni (acestea pot găzdui agenţi patogeni).
O porţie de 177 de grame conţine 60 de calorii, două grame de fibre, unul de proteine, 16 de carbohidraţi, 120% vitamina A, 108% vitamina C şi 14% potasiu.
6. Pere
Unele soiuri se mai coc şi toamna, însă, indiferent de anotimp, acestea reprezintă un fruct similar mărului din punct de vedere nutriţional, deşi nu se vorbeşte atât de mult despre ele. O pară are mai multe fibre decât un măr, cam aceeaşi cantitate de vitamina C şi doar puţin mai multe calorii şi carbohidraţi.
O pară de mărime medie (cam 170 de grame) are 103 calorii, şase grame de fibre, unul de proteine, 28 de carbohidraţi, 12% vitamina C.
7. Ananas
Acesta are proprietăţi antiinflamatoare, conţinând multe vitamine, antioxidanţi şi enzime. De asemenea, protejează corpul împotriva cancerului de colon, a artritei şi a degenerării maculare.
O porţie de 165 de grame are 82 de calorii, două grame de fibre, unul de proteine, 22 de carbohidraţi, 131% vitamina C şi 76% mangan.
8. Kiwi
Acest fruct are mai multă vitamina C decât o portocală. În plus, conţine fibre, potasiu şi vitamina E.
Un kiwi de mărime medie conţine 46 calorii, două grame de fibre, unul de proteine, 11 de carbohidraţi, 117% vitamina C, 38% vitamina K şi 7% potasiu.
www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia