Abracadabra prin uniunile de creaţie
Totul a început în luna septembrie 2009, când Întreprinderea de Stat „Agenţia de Impresariat”, condusă la acea vreme de compozitorul Oleg Baraliuc, a semnat un contract prin care a oferit clădirea, pe 29 de ani, Fundaţiei „Viitorul Moldovei”. Potrivit conducătorilor uniunilor de creaţie, acest contract este ilegal, pentru că s-au încălcat trei puncte principale din Regulamentul cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate (Hotărârea guvernului nr. 483, din 29 martie 2008). Astfel, decizia de dare în locaţiune n-a fost discutată în Consiliul de Administraţie şi nu are acordul Ministerului Culturii (punctul 10); selectarea locatarilor n-a fost organizată prin intermediul licitaţiei „cu strigare” şi nici prin intermediul unei comisii de negocieri directe (punctul 13) şi nu există acordul în scris şi ştampila Ministerului Culturii pe prima pagină a respectivului contract.
„Furt în amiaza mare”
„Aşadar, o firmă dubioasă, care, la o adică, ar încăpea într-un singur birou din această clădire cu cinci etaje, a „pus mâna” pe întregul imobil şi oferă spaţiul locativ cu chirie, pretinzând sume exorbitante de la uniunile de creaţie”, se arată în declaraţia organizaţiilor culturale. Interesant este că adresa juridică a Fundaţiei, indicată în contract, este str. Şciusev 106, acolo unde este amplasat Clubul Sportiv „Dinamo”. Preşedintele Uniunii Teatrale, regizorul Sandu Grecu, consideră că în această schemă este implicat fostul ministru al Culturii, Artur Cozma. „A. Cozma formează aşa-zisa Agenţie de impresariat, transmite o parte din patrimoniul cultural, inclusiv această clădire, în gestiunea ei. Agenţia, la rândul ei, le transmite Fundaţiei, care face parte din aceeaşi gaşcă a tovarăşului Cozma. Este o adevărată abracadabra”, a declarat Grecu. La rândul său, Eugen Sobor, preşedintele Uniunii Cineaştilor, crede că edificiul din centrul oraşului se vrea privatizat. „Ce înseamnă 29 de ani? Pe parcurs, ei fac o reparaţie, plătesc pentru arendă. Formează nişte datorii faţă de stat, ca apoi să pretindă că au investit în această clădire şi s-o ia în contul datoriilor”, explică Sobor. În opinia cineastului, aceste lucruri se întâmplă şi din cauza unui sistem juridic imperfect.
„Baraliuc e bravo”
TIMPUL a încercat să-l contacteze pe Oleg Baraliuc ca să explice legalitatea acestui contract, dar n-a răspuns la apelurile noastre trei zile consecutiv. La postul public „Moldova 1”, însă, el a declarat următoarele: „Edificiul a fost şi rămâne proprietate de stat. Eu am fost condiţionat să semnez contractele pentru a salva starea clădirii”. Iar Artur Cozma vede „altfel problema”: „Important este ca un şef de întreprindere să găsească posibilităţi de a face ceva în această clădire. Consider că, dacă a găsit un investitor, el este bravo”. Totodată, Cozma consideră drept bârfe faptul că reprezentanţii Fundaţiei, care deja s-au instalat la primul etaj al clădirii, nu-i permit actualului şef al „Agenţiei de Impresariat”, Dinu Sorocovici, să intre în edificiu şi că cer sume enorme de la uniunile culturale.
Amintim că, în cadrul unei discuţii cu cititorii TIMPULUI, actualul ministrul al Culturii, Boris Focşa, declara că acest contract este ilegal şi că „trebuie să luptăm împreună ca edificiul să fie întors artiştilor”.