Actualitate

Academia de Științe a Moldovei, CRITICATĂ dur de PAS, după ce l-a desemnat pe fostul avocat al lui Plahotniuc în calitate de membru al CSP

„Ca urmare a interviului desfășurat la 20 ianuarie 2022, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, l-a desemnat pe dl Gheorghe Avornic, dr. hab., prof. univ., în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile, ales de AȘM”, este arătat în comunicatul instituției.

Maia Sandu consideră că trimiterea lui Avornic în CSP ar fi „o sfidare” a intențiilor guvernării de a reforma justiția: „Sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta, dar e o sfidare a acțiunilor noastre de curățare a justiției”.

De asemenea și Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a rămas surprins de alegerea făcută de Academia de Științe a Moldovei. În opinia acestuia, Avornic nu ar avea o reputație ireproșabilă.

„Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcții de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile-cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm „pre-vettingul” și sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrității tuturor candidaților la funcțiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP și CSM să fie numiți oameni lipsiți de integritate. Mai ales că și legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputație ireproșabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a adăugat Litvinenco.

Dumitru Alaiba, a sugerat că această decizie îi va costa scump pe cei de la AȘM.

„Un „mulțumesc” Academiei de Științe pentru această conservă a lui Plahotniuc. O să ținem minte bine-bine rezultatul acestei „comisii” pentru timpurile când vor veni să ceară favoruri și privilegii pentru „știință”. Eu înțeleg că nu toată AȘM a fost în acea comisie de selectare. Dar nici nu am observat cineva din instituție să se distanțeze de această decizie și să o condamne vehement. Repet. Academia de Științe a făcut un așa concurs, urmare a căruia pentru Consiliul Superior al Procurorilor e propus un pion de-al lui Plahotniuc. Reforma justiției merge mai departe și nici un Avornic nu o va opri”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

De partea cealaltă, Gheorghe Avornic a plasat pe pagina sa de Facebook câteva imagini video cu mesaje adresate, cel mai probabil, contestatarilor săi: „Timpul e cel care îți va arăta ce și cine contează cu adevărat; în viață trenul pierdut se va mai întoarce, dar puțin probabil să mai găsești bilet cu loc; oamenii nu trebuie să fie perfecți, oamenii trebuie să fie oameni”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *