Ultima oră

Academia de Științe reacționează la embargoul impus de ruși

Nu o dată ne-am adresat partenerilor noștri din Rusia, în deosebi ,,Роспотребназор”-ului, cu rugămintea de a manifesta corectitudine şi de a activa în conformitate cu principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, la care Federaţia Rusă a aderat recent, iar Republica Moldova a susţinut-o pe toate căile. În cazul litigiilor ce apar ca urmare a controlului indicilor fizico-chimici (dibutil-ftalaţi, metale grele, reziduuri de pesticide şi ebricide etc.) şi microbiologici (ochratoxina A, patulina etc. ), acestea pot fi aplanate, evident, prin investigaţii de alternativărealizate în centrele internaţionale acreditate în acest domeniu din orice ţară a Uniunii Europene (UE) sau din spaţiul Comunităţii Statelor Independente (CSI). În același timp, ținem să subliniem că organele de control ale Federației Ruse manifestă, în cazul producției agricole moldovenești, un subiectivism extrem și se conduc în exclusivitate de factori politici (dorința de a bloca semnarea acordului de aderare a Republicii Moldova la UE), indicii fizico-chimici ai produselor noastre fiind doar un pretext inventat. Este un lucru arhicunoscut că de fiecare dată când Republica Moldova este pe cale de a mai face un pas cât de cât hotărât spre integrarea europeană, conducerea politică a Federației Ruse, inclusiv organismele de stat din subordinea ei, fac tot posibilul să anihileze eforturile noastre de aderare la UE.

Din aceste considerente avem ferma convingere că litigiul în cauză este unul fals și poate fi soluționat, în mod legal şi obiectiv, doar pe baza unui control al indicilor cantitativi și calitativi ai producţiei de export, control ce urmează a fi realizat nu numai în Federaţia Rusă, ci şi în orice alt stat-membru al CSI sau al UE. Avem toată certitudinea că numai în acest fel vom putea dinamiza relaţiile noastre economice tradiționale. În caz contrar noi suntem puși în situația de a ne adresa Arbitrajului Internaţional pentru a soluţiona divergenţele apărute în relaţiile economice dintre producătorii din Republica Moldova şi organele de control ale Federaţiei Ruse, inclusiv ,, Роспотребназор”.

Amintim că Rusia a declarat embargo pentru toată producţia vitivinicolă din Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat marţi seara, 10 septembrie, şeful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişenko.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei,
academician Gheorghe DUCA


TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *