Ultima oră

Activiştii anti Putin atrag de partea lor tot mai mulţi susţinători influenţi

"Încercăm să spargem stereotipul că oamenii bogaţi şi oamenii de afaceri se tem să doneze bani în mod deschis în scopuri socio-politice, pentru că le-ar fi frică de represiuni teribile", a scris Navalny pe blogul său. Însuşi Navalny a stat la închisoare 15 zile, iar Vladimir Ashurkov, managerul Fondului anti-corupţie spune că din cauza simpatiilor politice a fost forţat să renunţe la fotoliul de executiv de la Alfa Bank.

Ziarul „Vedomosti” scria recent că "Grupul celor 16 curajoşi" ( vice-preşedintele celei mai mari companii de asigurări din Rusia, Rosgosstrakh, Roman Borisovici, directorul Alfa Group, Alexei Savchenko şi Serghei Filonov), au contribuit la Fondul anti-corupţie cu 135.000 dolari, promiţând aceeaşi sumă pentru a doua jumătate a anului. Astfel, bugetul Fondului anti-corupţie ar putea creşte până la 300.000 dolari anual.

Nu pentru prima dată când Lebedev susţine financiar astfel de activităţi. Lebedev a finanţat ziarul de opoziţie „Novaia Gazeta”, publicaţie devenită celebră pentru investigaţii în cazuri de corupţie. Până de curând însă, era greu de imaginat astfel de evoluţii. În perioada 2003-2005, cel mai bogat om din Rusia şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Mihail Hodorkovski, a fost, în baza acuzaţiilor de deturnare de fonduri şi a evaziunii fiscale, închis timp de nouă ani.

Presa americană titrează că activitatea " celor 16 curajoşi", poate fi caracterizată ca începutul unei noi ere în Rusia – era unei libertăţi fără de frică. 

Timpul.md (I. P.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *