ActualitateExterne

Adăposteau adevărate comori și artefacte

O descoperire arheologică de pe coasta de nord a Egiptului a scos la iveală peste 60 de morminte nou descoperite, unele datând din urmă cu aproximativ 2 600 de ani.

În urma excavării mormintelor au fost descoperite ruguri funerare, statuete din foiță de aur și ceramică conținând în total 38 de monede de bronz.

Cercetătorii speră că descoperirea va putea completa istoria fostului focar comercial Damietta.

Arheologii au găsit mai multe morminte de cărămidă în timpul unei descoperiri recente pe coasta de nord a Egiptului. În cele 63 de morminte, multe datând din perioada târzie, aproximativ 664 î.Hr. – 525 î.Hr., echipa a găsit comori antice sub formă de monede de bronz și statuete din foiță de aur.

Potrivit unei declarații traduse din partea Ministerului Egiptului pentru Turism și Antichități, orașul Damietta a fost cândva un centru comercial înfloritor. Acum, în epoca modernă, continuă să dezvăluie acest trecut prin arheologia sa, cel mai recent val provenind de la mormintele din cărămidă atât din perioada târzie, cât și din cea mai recentă perioadă ptolemeică, care s-a întins de la 323 î.Hr. la 30 î.Hr.

Mohamed Ismail Khaled, secretarul general al Consiliului Suprem de Arheologie, a declarat că mormintele amintesc de altele găsite în perioada târzie, subliniind semnificația istorică a descoperirii, care poate contribui la completarea cunoștințelor despre Damietta și dinastia a 26-a a familiei egiptene din acea perioadă.

content-image

Figurine ushbati și ceramică valoroasă

În diversele morminte, cercetătorii au găsit ruguri funerare, ceramică și figurine menite să semene cu idolii despre care egiptenii credeau că îi vor servi veșnic pe cei decedați în viața de apoi.

Atât în figurine, cunoscute sub numele de ushabati, cât și în ceramică, echipele au găsit lucrurile bune. Multe dintre statuetele ushabati, despre care se crede că provin din cea de-a 26-a dinastie a familiei, care a funcționat între anii 664 î.Hr. și 525 î.Hr., erau acoperite cu foiță de aur, în timp ce un vas dintr-un mormânt mai recent conținea 38 de monede de bronz.

Folia de aur sublinia importanța idolilor religioși egipteni, piese simbolice care îi însoțeau adesea pe cei bogați în mormintele lor.

Echipa a descoperit, de asemenea, monede suplimentare, aceste specimene mai vechi provenind probabil din perioada ptolemaică, care a început în 323 î.Hr. și a servit drept ultima dinastie a Egiptului antic înainte de dominația romană.

Syman Ashmawi, șeful sectorului arheologic egiptean, a declarat într-o declarație că amestecul de ceramică locală și importată pune “accentul pe schimbul comercial dintre Damietta și orașele de pe coasta mediteraneană”.

content-image

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *