Politică

Adio reforme! Maia Sandu: Nu se poate renunța la raioane

Președintele Maia Sandu spune că în următoarele săptămâni Guvernul ar putea veni cu un concept al reformei administrației publice, pe care să-l supună dezbaterilor în societate. Șeful statului spune că reforma nu va presupune o renunțare la împărțirea teritorial-administrativă a țării în raioane, ci la o redirecționare a prerogativelor consiliilor raionale către primării, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că la toate întâlnirile cu primarii, edilii își manifestă nemulțumirea față de activitatea consiliilor raionale pe care le califică drept ineficiente. Șeful statului spune că o reforma a administrației publice este imperios necesară.

„Clar că există ineficiență la nivelul consiliului raional, există nemulțumire în rândul primăriilor, comunităților, pentru că nu se distribuie echitabil banii. De exemplu, Satul European este un proiect care nu este implementat pe criterii politice. În lista beneficiarilor sunt primării care au primari de toate culorile politice, pentru că noi credem în competiție. În cazul consiliilor raionale, vedem politica guvernelor precedente când se dau bani după criterii politice și primarii sunt nemulțumiți”, a spus Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru NordNews.

Totuși, potrivit președintelui Republicii Moldova, reforma nu va presupune renunțarea la raioane, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci o redirecționare a competențelor consiliilor raionale către alte entități.

„Guvernul și Parlamentul discută despre cum ar putea să se schimbe lucrurile. Nu e vorba despre a renunța la raion, pentru că nici nu se poate renunța la raion pentru că e în Constituție prevăzută această structură. Dar sunt examinate soluții cum se pot schimba prerogativele consiliului raional și cum pot fi alocate resursele altfel, încât să fie mai eficient și mai corect. Vom vedea, dacă în următoarele săptămâni Guvernul va ajunge la o soluție pe care să o poată dezbate public și ulterior s-o implementeze. Asta ar însemna reforma administrativă, anumite atribuții ale consiliilor raionale să fie împărțite cu administrația publică de nivelul întâi și cu alte instituții de la nivel central”, a mai spus Maia Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Raioane inseaman saracie pentru tara.Regiuni cu 50-100mii de locuitori nu au nici capacitatea sa adune resurse necesare pentru proiecte, dar nu au nici puterea financiara necesara pentru a fi concurente in lume, dar pentru puterea centrala de la Chisinau, raioanele sunt foarte convenabile: regiuni dependente de banii de la bugetul central pot fi manevrate in scopuri electorale, iar presedintii de raion si consiliile locale sunt pot fi condusi usor, acestia neavind nici un fel de putere. Nu uitam de faptul ca in aparatele de conducere ale raioanelor pot fi angajate persoane loiale ca multumire pentru sustinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *