Social

Adunarea Parlamentară a OSCE solicită transformarea misiunii de pacificare de la Nistru în una civilă internațională

Adunarea Parlamentară a OSCE, întrunită la Vancouver, Canada, la cea de a 30-a sesiune anuală a adoptat o Rezoluție privind situația din Republica Moldova. Aceasta solicită transformarea misiunii de pacificare de la Nistru în una civilă internațională. Astfel, potrivit ex-vicepremierului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, această cerere a fost înaintată de Republica Moldova acum 20 de ani, relatează Radiomoldova.

Pentru prima dată, delegații au invitat toți actorii relevanți să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma actuala misiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care să reflecte necesitățile reale. Totodată, membrii Adunării Parlamentare a OSCE recunosc că diferendul transnistrean continuă să reprezinte o amenințare la adresa securității și stabilității în zona OSCE, iar discuțiile în formatul de negocieri „5+2” sunt suspendate ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a menționat că decizia OSCE a fost luată în contextul războiului din Ucraina și nu va avea impact asupra soluționării conflictului transnistrean. Totodată, expertul în securitate a menționat că misiunea de pacificare nu își va putea schimba obiectivele, deoarece aceste au fost stabilite și adoptate de toate statele OSCE.

Precizăm că Adunarea Parlamentară a OSCE îndeamnă Federația Rusă să-și retragă trupele militare și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu dispozițiile constituționale de neutralitate și cu deciziile adoptate de OSCE în 1999 la Summit-ul de la Istanbul, și în 2018, de Adunarea Generală a ONU.

Vă amintim că, misiunea de pacificare din Zona de Securitate a fost constituită acum 31 de ani, din părțile beligerante, în urma Acordului semnat de Federația Rusă și Republica Moldova în iulie 1992. Ulterior, în cadrul Comisiei Unificate de Control a apărut a treia parte în formatul de pacificatori – regiunea transnistreană. În prezent, în Zona de Securitate sunt 15 posturi permanente ale acestor forțe de menținere a păcii, iar efectivul total al misiunii este de 1 300 de militari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *