Timpul Local

AEROPORTUL

Aeroporturile sunt locuri pe unde trec avioanele de pasageri si se transporta bunuri. Tot acolo, avioanele sunt reincarcate cu combustibil, reparate sau intretinute. Cele mai mari aeroporturi sunt ca niste orase mici, cu zeci de mii de oameni lucrand acolo 24 de ore pe zi. Aeroporturile interne se ocupa de pasagerii care zboara in aceeasi tara. Pasagerii care calatoresc in sau din alta tara apeleaza la aeroporturile internationale. Serviciile speciale din aeroporturi includ controlul pasapoartelor, emigrarea si vama.

Toti pasagerii sositi cu zboruri internationale trebuie sa treaca prin vama, pentru a se verifica daca nu introduc in tara nimic ilegal. Vamesii sunt autorizati sa opreasca si sa verifice pe oricine care cred ei ca ar transporta lucruri ilegale. Ei verifica si produsele pentru care calatorii ar trebui sa plateasca taxe. Securitatea in aeroporturi a devenit o prioritate incepand cu anii 1960, de cand numarul atacurilor teroriste a crescut. Toti pasagerii imbarcati la bordul unui avion trec printr-un detector de metal, in timp ce bagajele sunt trecute printr-un aparat cu raze X, pentru a se controla daca nu se transporta arme sau explozivi. Calatorii internationali folosesc pasapoarte pentru a-si dovedi identitatea. Avioanele aterizeaza pe pista de aterizare si apoi se misca incet pana la o poarta.

Aici usile avionului pot fi deschise in siguranta. Pasagerii parasesc avionul cu bagajele de mana si merg pe jos sau sunt condusi cu autobuzul pana la cladirea terminalului principal. Aterizarea si decolarea trebuie sa se incadreze in controlul traficului aerian, pentru ca avioanele sa nu sa se ciocneasca de sol sau intre ele. Pe aeroporturile foarte mari, zona controlata se extinde pe sute de kilometri pe orizontala si mii de metri pe verticala, in toate directiile. Avioanele se rotesc in aer, deasupra aeroportului, asteptand permisiunea de aterizare. Cel mai aglomerat din lume este Aeroportul „O’Hare” din Chicago, prin el trecand anual peste 64 milioane de pasageri. Americanii sunt cei care calatoresc cu avionul mai mult decat orice alta natiune – in total ei zboara in jur de 735 miliarde km pe an.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *