Afaceri

Afacere de familie în stil american, la Chișinău

„La intrare, i-am deschis ușa, ea mi-a mulțumit. I-am propus o cafea, ea a refuzat. Atunci am insistat, până a acceptat. De atunci am devenit prieteni”, povestește Roy. Aceasta se întâmpla în anul 2011. Acum Roy și Anastasia sunt soț și soție, dar și parteneri de afaceri în stil american, doar că… la Chișinău.

Trecuseră șase luni de când au făcut cunoștință și au decis să se căsătorească. Au venit, în vacanță, în Moldova și au hotărât să rămână la Chișinău, unde și-au deschis o cofetărie cu mâncare americană, precum hot-dog-uri de diferite tipuri, dulciuri, cafea și ceai, în stil american. „Îmi place Moldova. Este foarte liniștită, pașnică, nu foarte agitată și nici aglomerată”, spune Roy.

Alegerea de a rămâne în Moldova a venit din dorința de a fi aproape părinților Anastasiei, ea fiind singurul copil în familie. În 2011, Anastasia lucra într-o cofetărie din New York, unde-i plăcea foarte mult. „Sinceră să fiu, uneori regret că m-am întors acasă, în special, atunci când văd atitudinea oamenilor față de țară și noile inițiative. Ei ar trebui să aprecieze faptul că un străin a venit în Moldova ca să lucreze”, explică Anastasia, originară din Orhei. Ea povestește despre mai mulți bătrâni care au avut o atitudine negativă față de faptul că în cafeneaua lor vin foarte mulți străini. În același timp, tinerii sunt încântați de afacerea deschisă de Anastasia și Roy. „Cel mai important este că noua generație va crește și cu ajutorul acesteia Moldova se va schimba foarte mult spre bine”, asigură Roy.

Dacă acestuia-i place vara și primăvara, atunci iarna în Moldova, însă, nu este tocmai anotimpul preferat al său. „Mi-ar plăcea dacă s-ar curăți drumurile și trotuarele. Oamenilor nu le pasă. Ei își curăță doar curțile nu și spațiile din fața caselor lor. Dacă fiecare ar face asta, toate trotuarele ar fi curățite. Noi, cel puțin, ne facem partea noastră”, explică Roy.

Dacă un om se va schimba, va fi urmat de alții o mie

Întrebați de ce oamenii din Moldova vor să plece cât mai repede din țară, în timp ce străinii mereu găsesc perspective de afaceri aici, aceștia au răspuns simplu: „fuga de probleme, nu ți le rezolvă”. „În loc să spui că poliția sau conducerea este coruptă, implică-te în activitatea poliției sau fă-te politician și stai pe poziții. Demonstrează oamenilor că totul nu este atât de rău. Dacă tu te schimbi, cineva te va observa și se va schimba la rândul lui. Dacă doi se vor schimba, atunci și trei oameni se vor schimba. Așa numărul acestora va crește până la mii”, afirmă Roy.

Tinerii consideră că nu țara face oamenii, ci exact invers, iar în Moldova problemele nu sunt cauzate doar de conducere. „Timp de 15 minute, un moldovean mi-a povestit cât de mult își iubește țara. Timp de aceste 15 minute el a mâncat o banană, iar când a terminat-o, a aruncat coaja pe jos. I-am reproșat că asta nu înseamnă dragoste și că putea arunca coaja în urna de gunoi ce se afla în spatele lui, iar el mi-a răspuns că „așa-i Moldova” și a mai aruncat niște foi pe jos”, povestește Roy, care a strâns gunoaiele de pe jos și i-a explicat că, în SUA, vecinii l-ar fi alungat din zonă doar pentru acest gest.

În același timp, Anastasia explică indiferența moldovenilor prin perspectiva pe care o văd în Moldova. „Tinerii și maturii vor să plece, iar bătrânii nu mai au ce face, sau speră că familia îi va lua în țări străine. Respectiv, moldovenii nu planifică să rămână aici. În Moldova, cei care-și deschid afaceri o fac pentru a aduna bani ca să plece din țară, în America, micul business este gândit pe termen lung și îndreptat spre oameni. Acolo se vrea ca anturajul să fie plăcut, într-o vecinătate frumoasă și curată, iar aici, nimănui nu-i pasă de nimic”, explică Anastasia, asigurând că această țară poate fi frumoasă, doar cu condiția că oamenii își vor schimba mentalitatea. „Dacă ceva se află la tine în țară, acel lucru este al tău. Trebuie să ai grijă de țara ta la fel cum ai grijă de casa în care locuiești”, spune Roy.

Luptători împotriva corupției

Din clipa în care au hotărât să deschidă o cafenea în Chișinău și până în prezent, Anastasia și Roy au fost niște adevărați luptători împotriva corupției. „Informația necesară nu se găsește online, iar uneori nici cei responsabili nu știu să răspundă la toate întrebările și te trimit la alții. Mai mult, este ridicol cât de mult timp durează toate procedurile. Sistemul trebuie îmbunătățit și simplificat. Fiindcă, în prezent, moldovenii nu sunt deloc încurajați să rămână aici”, afirmă Anastasia fiind sigură că e destul de real să lucrezi în Moldova și să reușești să-ți asiguri financiar părinții. „A fost cam complicat, dar am stat pe poziții. Ia mai mult timp, fiindcă sistemul este învechit, în America totul este mult mai simplu”, povestește Roy.

De altfel, aceștia s-au convins că nu este neapărat să mituiești pe cineva ca „lucrurile să se întâmple”. „Trebuie să fii responsabil, corect și legal. Iar moldovenii vor ca totul să se facă mai repede și plătesc pentru asta. Însă, dacă aștepți și te supui, cum am mai zis, ridicolului sistem, nu trebuie să mituiești pe nimeni și contribui cumva la micșorarea corupției în Moldova”, explică Anastasia. Mai mult, aceștia au evidențiat faptul că mulți dintre cei de care a depins afacerea lor nu au cerut mită. „Ei și-au făcut lucrul bine și au apreciat și încurajat inițiativa noastră”, spune Roy, asigurând că nu au de gând să dea mită niciodată.

„Ideea este că dacă îți place ce se întâmplă în altă țară, fă același lucru la tine în țară”, explică Anastasia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *