Actualitate

Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie: Țigările electronice cu nicotină – cel mai popular instrument pentru a renunța la fumat în 2020

În 2020, țigările electronice cu nicotină s-au dovedit a fi cel mai popular produs din Anglia pentru persoanele care și-au dorit să renunțe la fumat. Dispozitivele electronice sunt fost folosite de 27,2% dintre fumători. Datele au fost publicate în ultimul raport emis de Agenția de Sănătate Publică din Anglia cu privire la produsele fără fum. Autoritățile britanice declară că alternativele precum țigările electronice cu nicotină ar putea juca un rol critic în reducerea riscurilor pentru sănătate, cauzate de fumatul țigărilor obișnuite. Cele din urmă au fost asociate cu cel mai mare risc de deces și îmbolnăviri și au fost identificate drept cauză principală a inegalității de sănătate în Anglia.

Raportul analizează în detaliu cele mai recente dovezi privind eficacitatea țigărilor electronice cu nicotină, în contextul în care acestea ar putea ajuta oamenii să renunțe la fumat. Dovezile acumulate de-a lungul anilor sugerează că în Anglia pe măsură ce crește utilizarea produselor electronice de livrare a nicotinei, în încercarea de a renunța la fumat, crește și numărul persoane cărora acest lucru le reușește. Se estimează că, în 2017, peste 50.000 de britanici au renunțat la țigările obișnuite cu ajutorul țigărilor electronice.

Datele analizelor sistematice ale raportului din 2018 al agenției arată că țigările electronice au fost semnificativ mai eficiente în a ajuta oamenii să renunțe la fumat, spre deosebire de terapia de înlocuire a nicotinei.

„Țigările electronice sunt încă un produs relativ nou, acestea nu sunt lipsite de riscuri, deoarece încă nu se cunoaște impactul lor pe termen lung. Îndemnăm persoanele care nu au fumat niciodată să nu înceapă a le folosi, în special tinerii. În același timp, cercetările de până acum arată că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale și pot ajuta oamenii să renunțe definitiv la fumat. Efectele pe termen lung ale țigărilor electronice sunt relativ necunoscute, însă daunele pe termen lung ale tutunului sunt evidente și incontestabile”, a declarat Michelle Mitchell, director executiv al “Cancer Research UK”.

Există îngrijorări în rândul persoanelor care au o percepție greșită despre țigările electronice. În 2020, 38% dintre fumători considerau că acestea sunt la fel de dăunătoare ca și țigările obișnuite, iar 15% credeau că sunt cu mult mai dăunătoare. Acest lucru nu coincide cu recenziile experților din Marea Britanie și SUA care afirmă că produsele electronice cu nicotină prezintă un risc mai mic decât fumatul țigărilor din tutun.

„Cu mult mai mulți oameni ar putea renunța la fumat, dacă nu ar fi existat temerile nefondate referitoare la siguranța țigărilor electronice. Dovezile sunt clare de ceva timp. Deși prezintă riscuri, țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât țigările din tutun”, afirmă John Newton, director al departamentului pentru Îmbunătățirea Sănătății Publice din cadrul Agenției de Sănătate Publică din Marea Britanie.

„Ne mai îngrijorează faptul că fumătorii, în special cei din grupurile defavorizate, consideră în continuare că țigările electronice sunt la fel de nocive ca și tutunul și evită să le folosească. Acest lucru nu este adevărat”, a adăugat, la rândul său, Ann McNeill, profesoară la “King’s College” din Londra și autor principal al raportului.

Agenția de Sănătate Publică din Anglia recomandă fumătorilor să treacă la țigări electronice, pentru a facilita renunțarea la fumat, iar nefumătorilor – să nu încerce să fumeze. Țigările electronice conțin substanțe chimice dăunătoare semnificativ mai puține decât țigările obișnuite, dar prezintă și ele anumite riscuri pentru sănătate.

Sursa: infotag.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *