Ultima oră

Agenția de stat Moldpres despre E-transformare?

În debutul şedinţei a fost făcută o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse pînă în acest moment, dar şi au fost aprobate planurile pentru anul 2012.

În cadrul şedinţei a fost aprobat portofoliul de e-servicii şi e-registre pentru anul 2012. Lista conţine 4 e-servicii de platformă şi 7 e-servicii sectoriale. E-serviciile de platformă sînt: programări on-line, sistemul de gestiune a documentelor şi înregistrărilor pentru autorităţile APC, eliberări de acte, certificate şi autorizaţii şi e-raportare. E-serviciile de platformă vor fi utilizate de către toate autorităţile administraţiei publice centrale şi urmează a fi implementate prioritar în perioada 2012-2015.

E-serviciile sectoriale care urmează a fi implementate în acest an sînt: Registrul Comercial (Camera Înregistrării de Stat), acces activ la registrul bunurilor imobile, e-viza, factura fiscală electronică (etapa pilot), sistemul informaţional medical integrat spitalicesc, sistemul informaţional automatizat de asistenţă medicală primară şi sistemul informaţional de admitere online (grădiniţe şi universităţi).

În lista e-registrelor şi e-arhivelor 2012 sînt digitalizarea arhivei Serviciului Stare Civilă, digitalizarea fişierului operativ al MAI (e-cazier 2), registrul de stat al controalelor, registrul producătorilor şi procesatorilor produselor de origine vegetală şi animală, registrul de licenţiere.

Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică, a menţionat că în următoarele luni urmează să fie lansate servicii precum Portalul Guvernamental pentru Cetăţeni şi alte 4 e-servicii (Depunerea on-line a cererii pentru obţinerea Cazierului Juridic, înregistrarea on-line a angajaţilor la Compania Naţională de Asigurări în Medicină /CNAM/, aplicarea online pentru licenţă, acte on-line pentru permisele de construcţie).

În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost prezentat Proiectul Planului de Acţiuni pentru un Guvern Deschis, care potrivit autorilor, va spori integritatea publică, va gestiona mai eficient resursele publice şi va îmbunătăţi serviciile publice.

Stela Mocan a spus că în 2010, Guvernul Republicii Moldova a lansat procesul de e-Transformare a Guvernării, pentru a spori transparenţa, a îmbunătăţi eficienţa Executivului, furnizarea serviciilor publice şi combaterea corupţiei prin valorificarea potenţialului tehnologiilor informaţionale.

Directoarea Centrului de Guvernare Electronică a specificat că un proiect implementat cu succes este publicarea Datelor Guvernamentale Deschise.

"Datele Guvernamentale Deschise sînt un pilon-cheie pentru agenda de e-Transformare a Guvernării prin care Republica Moldova a devenit a şaptesprezecea ţară care s-a alăturat Iniţiativei Globale a Datelor Guvernamentale Deschise. Portalul datelor guvernamentale deschise, www.date.gov.md conţine 159 seturi de date de la 20 ministere şi agenţii publice, oferă cetăţenilor oportunitatea de a comenta pe fiecare set de date şi de a sugera date noi", a spus Stela Mocan.

Tot în cadrul acestui proiect Ministerul Finanţelor a publicat baza de date a Cheltuielilor Publice (BOOST) în mai 2011, astfel încăt cetăţenii să poată urmări cît de eficient cheltuie Guvernul banii publici.

Prim-ministrul Vlad Filat a solicitat să fie identificate domeniile în care este necesitate stringentă pentru a fi implementate serviciile electronice şi a cerut să existe o comunicare eficientă între toate instituţiile pentru a fi evitate dublările de servicii şi costuri. Premierul a declarat că urmează a fi alocate fonduri din bugetul de stat, dar şi să fie identificate şi alte surse financiare pentru implementarea proiectelor ce ţin de e-Guvernare.

"Instituţiile de stat trebuie să acorde servicii de calitate, dar trebuie să vedem şi costurile acestora. Dacă o instituţie poate presta servicii şi la distanţă, fără ca cetăţenii să se deplaseze, atunci e necesar să simplificăm lucrurile", a adăugat Vlad Filat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *