Interviu

(AGRICULTURĂ) Alexandru Slusari: „Vom lupta pentru drepturile noastre până-n pânzele albe”

În caz contrar, începând cu 31 iulie curent, agricultorii vor organiza proteste în masă în întreaga republică. În legătură cu aceasta, i-am solicitat un interviu lui Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.
 
– Domnule Slusari, marţi aţi avut o întrunire la care aţi discutat problemele cu care se confruntă agricultorii vizavi de noua politică fiscală. Ce decizii au fost luate?
– Am convocat o şedinţă comună a consiliilor tuturor organizaţiilor nonguvernamentale care reprezintă sectorul agrar în conformitate cu înţelegerea ce am avut-o anterior, după conferinţa de presă de săptămâna trecută. Cea mai mare problemă care ne frământă pe noi ţine de politica fiscală adoptată recent de către Parlament. Din păcate, niciuna din propunerile noastre n-a fost luată în considerare.

– La ce vă referiţi când afirmaţi acest lucru?
– Noi am cerut anularea taxei pe valoarea adăugată de 20 la sută cu mecanismul de restituire parţială pentru producţia agricolă, inclusiv la zahăr. Majorarea acesteia va conduce la decapitalizarea sectorului agrar şi la creşterea corupţiei. Impactul va fi şi mai dezastruos în condiţiile în care ne confruntăm cu seceta din anul curent. În plus, producătorii agricoli nu dispun de bani. Noi livrăm, de exemplu, producţia agricolă la procesatorii de fructe şi legume, iar banii vin peste vreo jumătate de an. Am avut experienţa amară din perioada comunistă când, ca să plătească impozitele, agricultorii erau nevoiţi să acceseze credite.

– Când a fost introdusă taxa pe valoarea adăugată de 8 la sută?
– Ea a fost introdusă în 2010, când a venit Alianţa de Integrare Europeană la guvernare. Practic, aceasta a salvat agricultura de la colaps. Atunci, datoriile de restituire a cotei TVA erau de 250 mln. lei. AIE a înţeles că mecanismul de restituire este ineficient şi a introdus facilităţi fiscale pentru agricultori. Acum, fără explicaţii plauzibile, aceste facilităţi dispar, fiind introdusă cota standard de TVA cu 20 la sută. Astfel, nu vor ajunge la Buget sute de milioane de lei.

– Cum veţi reacţiona în asemenea caz?
– Noi am luat decizia ca pe data de 31 iulie, între orele 10.00 şi 11.00, să mobilizăm agricultorii din întreaga republică să-şi scoată tehnica agricolă pe toate traseele naţionale şi, timp de o oră, să claxonăm. Aşa vom protesta împotriva politicii fiscale.

– Şi dacă nu se vor lua măsuri, ce veţi întreprinde în continuare?
– În asemenea caz, în lunile octombrie-noiembrie vom organiza în Piaţa Marii Adunări Naţionale un amplu miting de protest. Vom lupta pentru drepturile noastre până-n pânzele albe. Vom protesta până vom obţine micşorarea cotei TVA de la 20 la 8 la sută. Deocamdată, preşedintele n-a promulgat legea cu privire la politica fiscală şi noi contăm pe faptul că vom fi înţeleşi de el. Să nu uite guvernanţii că este pentru prima oară când toate organizaţiile nonguvernamentale din sectorul agrar s-au solidarizat şi sunt gata să lupte până la capăt.

– Vă mulţumim pentru interviu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *