ActualitateEconomie

Ai observat că îți apar reclame cu produse despre care discuți cu prietenii sau familia? UE ar putea interveni în problema tehnologiilor de ascultare

Preocuparea pentru siguranța vieții private și posibilitatea unei supravegheri neautorizate de către dispozitivele inteligente a generat întotdeauna interes și neliniște în rândul multor persoane. Chiar dacă cercetările anterioare nu au confirmat aceste temeri, dezvăluiri recente despre anumite servicii de marketing au ridicat din nou semne de întrebare asupra acestui subiect.

Un studiu anterior, realizat de Universitatea Northeastern în 2018 și citat de Rador Radio România, a examinat un număr mare de aplicații de pe smartphone-urile Android și nu a găsit dovezi că aceste aplicații ar asculta conversațiile în secret.

Totuși, observăm adesea apariția unor reclame legate de subiectele despre care discutăm cu prietenii sau familia, iar această coincidență poate alimenta suspiciuni.

Ce anume este Active Listening Compania Cox Media Group (CMG) a fost recent implicată într-un scandal care a adus la lumină existența unui serviciu numit Active Listening. Acest serviciu pretinde că poate asculta și identifica conversațiile persoanelor pentru a furniza reclame direcționate. Deși există incertitudini cu privire la eficacitatea și utilizarea acestui serviciu, exemplul unui dealer de mașini din Milano ilustrează cum astfel de date ar putea fi utilizate în beneficiul afacerilor. Există întrebări legate de parteneriatele cu firmele de marketing, cum ar fi Amazon, Microsoft și Google, și de modul în care aceste companii ar putea utiliza sau nu astfel de tehnologii de ascultare. Unele dintre aceste companii au emis declarații referitoare la politica privind datele vocale, însă există încă aspecte care necesită clarificări suplimentare. În concluzie, există puține certitudini și multe întrebări rămase fără răspuns în ceea ce privește această problemă. În ciuda lipsei de claritate, suspiciunile legate de ascultarea conversațiilor de către dispozitivele noastre inteligente au fost întărite în urma acestor dezvăluiri. În mod cert, în viitor, vor exista multe procese legate de acest aspect. Cel mai probabil, Uniunea Europeană ar putea interveni, așa cum a făcut-o și până acum.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *