ExterneSănătate

ALARMANT. Numărul cazurilor de cancer la persoanele cu vârsta între 14 și 49 de ani a crescut la nivel mondial cu 80% în trei decenii

Numărul cazurilor de cancer la persoanele cu vârsta între 14 și 49 de ani a crescut la nivel mondial cu aproape 80% în trei decenii. Se estimează că numărul deceselor la această categorie de vârstă va creşte cu 21% în următorii şapte ani, scrie Jurnal.md.

Un studiu amplu, publicat în revista medicală BMJ Oncology, care a evaluat 29 de tipuri de cancer din 204 ţări, arată că numărul persoanelor cu vârste între 14 şi 49 de ani diagnosticate cu cancer a crescut cu aproape 80% în 30 de ani. Mai exact, numărul cazurilor de cancer cu debut precoce, la nivel mondial, a crescut de la 1,82 milioane în 1990 la 3,26 milioane în 2019, scrie Biziday.

Dintre acestea, cancerul mamar a înregistrat cel mai mare număr de cazuri și de decese asociate. Specialiștii estimează că până în 2030 numărul persoanelor diagnosticate cu cancer să crească cu încă 31%.

Autorii studiului admit că încă cercetează motivele exacte care stau la baza acestei creșteri a numărului de cazuri, însă primele ipoteze includ predispoziţiile genetice şi dietele sărace în fructe şi lactate, consumul excesiv de carne roşie, sare, zahăr, alcool și tutun, sedentarismul și obezitatea printre factorii decisivi. “Încurajarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, reducerea consumului de alcool şi a fumatului și mişcarea în aer liber ar putea reduce incidenţa cancerului cu debut precoce”, se arată în studiu.

Cercetarea relevă că decesele cauzate de cancer în rândul adulților de sub 40 de ani au crescut, de asemenea, cu 27% în perioada specificată. În plus, specialiştii transmit că mai mult de un milion de persoane sub 50 de ani mor anual din cauza cancerului, iar cifrele sunt estimate să crească cu încă 21% până în 2030.

Alte date incluse în studiu relevă că cele mai drastice creșteri ale numărului de decese s-au înregistrat în rândul persoanelor cu cancer la rinichi sau ovarian. În plus, conform studiului, după cancerul mamar, cele mai multe decese au fost legate de cancerul de trahee, pulmonar, gastric și intestinal. La celălalt capăt al spectrului, cazurile de cancer la ficat cu debut precoce au scăzut cu aproximativ 2,9% pe an.

Studiul relevă că, în 2019, cele mai mari ponderi de cancer cu debut precoce au fost înregistrate în America de Nord, Oceania și Europa de Vest, dar ţările cu venituri mici și medii au fost, de asemenea, semnificativ afectate, în special în rândul populaţiei de sex feminin. Cele mai mari rate de deces în rândul persoanelor sub 50 de ani au fost în Oceania, Europa de Est și Asia Centrală.

Studiul, condus de Universitatea din Edinburgh, Scoția, și de Facultatea de Medicină a Universității Zhejiang din Hangzhou, China, a fost primul care a examinat problema cancerului precoce la nivel global și factorii de risc pentru categoria de vârstă de sub 50 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *