Externe

Alegeri Franța. Eşec usturător pentru coaliţia favorabilă preşedintelui Emmanuel Macron

În Franţa s-a derulat duminică turul 2 al alegerilor legislative. În funcţie de rezultate, depinde dacă preşedintele Emmanuel Macron, reales acum o lună, îşi va putea sau nu aplica programul electoral în următorii 5 ani. Primele estimări arată că Ensemble !, coaliţia favorabilă lui Macron, a pierdut majoritatea absolută. Principala forţă de opoziţie devine coaliţia de stânga Nupes în timp ce Reuniunea naţională obţine un număr istoric de mare de deputaţi. Istoric este şi scorul absenteiştilor, 54% din electorat.

Ensemble!, majoritatea prezidenţială, şi-a pierdut pariul. Cu circa 234 de deputaţi potrivit primelor estimări, Emmanuel Macron nu va dispune decât o majoritate relativă în viitorul parlament. Pentru a ajunge la majoritatea absolută de 289 de aleşi, preşedintele francez va trebuie să se alieze cu alte forţe politice pentru a-şi putea impune proiectele de lege.

Nupes, Noua uniune populară, ecologică şi socială, coaliţia de centru-stânga creată în jurul şi la iniţiativa liderului stângist Jean-Luc Mélenchon, ar urma să aibă vreo 141 de aleşi devenind astfel prima forţă de opoziţie chiar dacă Mélenchon pierde pariul de a deveni viitorul premier al ţării.

Scorul Reuniunii naţionale (RN), mişcarea liderei de dreapta Marine Le Pen, obţine circa 90 de deputaţi, un record istoric. Partidul trece de la 8 aleşi în 2017 la 90 de aleşi acum, de 11 ori mai mulţi, semn al implantării tot mai puternice şi mai naţionale a mişcării populiste dreaptă. Marine Le Pen este realeasă cu 61% din sufragii la Hénin-Beaumont din nordul Franţei.

În fine, Republicanii, partidul conservator (dreapta) va dispune de 75 de aleşi şi ar putea fi partidul pivot pe care s-ar putea sprijini eventual coaliţia Ensemble ! chiar dacă, pentru moment, Christian Jacob, preşedintele mişcării a respins idea unui «pact de guvernare» cu Macron şi a promis că «Republicanii vor rămâne în opoziţie».

Simbol al eşecului taberei prezidenţiale, doi «stâlpi» ai partidului prezidenţial LREM (La République En Marche), Christophe Castaner, fost ministru de interne şi ex-patron al deputaţilor LREM, şi Richard Ferrand, preşedintele Adunării naţionale, au fost învinşi. De asemenea, cel puţin trei miniştri din actualul guvern – Brigitte Bourguignon de la Sănătate, Amélie de Montchalin de la Tranziţia ecologică şi a coeziunii teritoriilor şi Justine Benin de la ministerul Mării – au fost învinse şi deci, potrivit unei reguli nescrise a executivului, vor trebui să demisioneze din posturile lor respective.

În fine, Roxana Mărăcineanu, ex-ministră a Sporturilor în timpul primului mandat al lui Emmanuel Macron, fostă campioană mondială şi olimpică de nataţie, candidată sub culorile prezidenţiale, a fost învinsă în departamentul Val-de-Marne de Rachel Kéké, reprezentanta Nupes, originară din Coasta-de-Fildeş care devine astfel prima cameristă aleasă în Parlamentul Franţei.

Sursa: RFI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Micron, umblă cu paiele în cap, citind lecții geopolitice altora, pe când acasă ”șoriceii” lui putler își fac de cap in toată legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *