Alexandra Rutinscaia: Dacă există posibilitatea să ne protejăm copilul de anumite boli, suntem obligați să o facem
Și pentru că astăzi, în virtutea excesului de informații contradictorii, părinții au ajuns să se împartă în două mari tabere, pro-vaccinare și anti-vaccinare, am decis să discutăm despre unele mituri legate de imunizare cu unul dintre foarte puținii imunologi din țara noastră, doamna Alexandra Rutinscaia.
– Doamnă doctor, n-o să vă întreb dacă sunteți pro sau contra vaccinurilor. Aș vrea să ne vorbiți despre cazurile în care imunizarea copilului trebuie amânată sau întreruptă.
– Nicăieri în lume nu este interzis vaccinul. De când a fost descoperit, toată lumea are acces la el, săracii și bogații. Dacă avem posibilitatea să ne protejăm copilul de anumite boli, suntem obligați să o facem. Cu o singură condiție – ca sistemul imunitar al copilului să fie într-o stare bună. Dacă un copilaș s-a născut perfect sănătos, cu o greutate normală, sarcina mamei a decurs fără complicații și nimeni dintre specialiștii care examinează nou-născutul chiar în maternitate nu are nicio obiecție la starea lui de sănătate, atunci copilul va primi chiar în maternitate primul său vaccin. Motivul pentru a întrerupe temporar vaccinarea poate fi o reacție alergică sau un episod de boală. În acest caz, se va lua o pauză, iar după ce starea acestuia va reveni la normal, se va continua neapărat graficul vaccinărilor. Important este ca între aplicarea a două vaccinuri diferite să fie respectat un interval de minimum o lună și mai mult. Fiecare copil are dreptul la un grafic individual al vaccinărilor, care să fie stabilit în perfectă concordanță cu starea lui de sănătate. Din acest punct de vedere, eu, ca specialist în imunologie, mă simt mai liberă să pot lua decizii despre momentul potrivit în care copilașul poate fi vaccinat. Medicii de familie sunt adesea constrânși de anumite proceduri și programe interne cărora trebuie să se supună. Părinților care vin să-mi ceară părerea în aceste situații le spun mereu: nu avem absolut niciun motiv să ne grăbim.
– În multe articole dedicate efectului negativ al vaccinurilor, autorii vorbesc despre daunele pe care le pot provoca mai cu seamă conservanții care se conțin în ele. Este adevărat că aceștia pot fi toxici?
– Orice vaccin conține anumiți conservanți în cantități minuscule care, în mod normal, nu pot dăuna unui organism sănătos, fie chiar și al unui copil. Mai ales dacă acest copil a fost investigat corespunzător – analizele de urină și sânge sunt perfecte, pielea e curată, fără erupții, temperatura corpului e normală, copilul e bine dispus, mănâncă și bea bine – atunci sistemul său imunitar se va descurca ușor cu această doză minusculă de conservanți care se conține în vaccin. Mai ales dacă înainte de vaccinare îi vom administra și niște preparate antialergice și nu îl vom hrăni cu produse noi, care ar putea să-i provoace reacții adverse.
– Analizele despre care vorbiți trebuie făcute de fiecare dată?
– Nu tocmai. E suficient ca acest lucru să fie făcut doar înainte de a aplica primul vaccin, cel de la o lună. Dar dacă între timp, copilul a suportat vreo infecție sau a făcut erupții alergice, atunci eu prefer să fiu sigură că aceste episoade de boală nu au lăsat nicio urmă și că organismul lui e suficient de pregătit să dea un răspuns imunitar corespunzător. În asemenea cazuri, care, de altfel, se întâmplă destul de frecvent, prefer ca înainte de a aplica următorul vaccin să facem aceste investigații de rutină, dar foarte informative.
– Orarul vaccinării obligatorii ne îndreaptă cumva către Centrul Medicilor de Familie. Sunt totuși unele mămici care optează pentru vaccinuri făcute contra plată. Sunt aceste vaccinuri mai bune ?
– Dacă părintele are posibilitatea să aleagă între două vaccinuri, dintre care unul este mai bine purificat, atunci e dreptul lui să aleagă ceva mai bun. Mă refer la vaccinurile polivalente, pentavaccinuri sau hexavaccinuri, care au început să fie produse în ultimii ani în țările din Uniunea Europeană, cum ar fi Belgia, de exemplu. Odată administrate, organismul copilului începe să producă 5 sau 6 titre de anticorpi specifici simultan, iar cantitatea de substanțe adiționale, conservanți, este proporțional mai mică.
– De-a lungul experienței dumneavoastră ați întâlnit cazuri în care la scurt timp după vaccinare, copilul a dat reacții adverse neașteptate, care să-i afecteze grav starea sănătății?
– Din fericire, de când lucrez, nu mi s-a întâmplat niciodată să văd eu însămi asemenea urmări. Au fost situații în care mămicile au venit la mine cu extrase medicale, din alte instituții, susținând că după ce copilul a fost vaccinat, a plâns câteva zile la rând, a fost extrem de agitat sau a făcut febră foarte înaltă. Dar nu m-am ciocnit niciodată, de-a lungul celor peste 30 de ani de când lucrez ca imunolog, de situații în care mămica să fi venit cu un copil care suferă de autism sau astm, spre exemplu, și să spună că asta s-a întâmplat după ce l-a vaccinat.
– Totuși, studiile la care fac referire autorii articolelor în care se invocă reacțiile patologice post-vaccinale, de unde provin acestea?
– Nu pot să știu, pentru că nu am citit niciodată asemenea studii, care să confirme legătura nemijlocită dintre vaccinuri și patologii. În schimb articole, în care se face referire la ele, am citit de multe ori. Și mă mir de fiece dată când dau de asemenea materiale.
– Există categorii de copii cărora le este categoric interzisă vaccinarea?
– Copiii care au timomegalie (este mărit timusul, glanda responsabilă de imunitate – n.red.) nu vor fi vaccinați în niciun caz până la vârsta de 1 an, când în organismul lor nu mai circulă celule imune pe care le-a primit la naștere de la mama. Abia atunci, și doar după investigarea amănunțită a sistemului imunitar, am dreptul să recomand vaccinarea, în baza unui grafic individual. Acești copii, în general, au nevoie de un regim mai special de îngrijire. Se vor evita locurile publice, aglomerate, se va respecta un regim alimentar special și aproape întotdeauna prescriu acestor copilași preparate imunomodulatoare.
– Copiii nevaccinați nu pot frecventa nici grădinița, nici școala. De ce? Pentru că ceilalți copii sunt vaccinați, deci protejați, iar responsabilitatea pentru nevaccinare și-o asumă fiecare părinte în parte?
– Pentru că astăzi este foarte ușor să tragi o fugă până pe Insulele Canare, de exemplu, și să te întorci de acolo cu un virus ucigaș. Majoritatea maladiilor contra cărora luptăm prin vaccinare se transmit pe cale aeriană. Cineva poate să aducă din alt colț al lumii virusul de poliomielită, difterie sau tetanos pe haine sau pe lucrurile personale. Acea persoană, fiind vaccinată, nu va dezvolta boala, dar poate s-o transmită altora. Cu cât mai mulți copii nevaccinați se află într-un singur loc, cu atât mai mare este riscul să izbucnească o epidemie. Persoanele nevaccinate sunt „combustibil” adevărat pentru aceste virusuri.
– Un alt argument invocat de părinții care refuză să-și vaccineze copilul este că sunt cazuri în care, chiar și vaccinați, copiii dezvoltă boala contra căreia ar fi trebuit să fie imuni. De ce se întâmplă acest lucru?
– Se întâmplă că unii copilași se îmbolnăvesc repetat chiar de maladia pe care au suportat-o în mod natural. Cel mai des este vorba despre rujeolă sau varicelă. Explicații pot fi mai multe. Fie că a fost vorba despre o formă foarte ușoară a bolii, în urma cărora s-a format un nivel foarte scăzut de anticorpi. Fie că, la scurt timp după ce a fost bolnav de varicelă, copilul a făcut pneumonie, a fost tratat cu antibiotic și antiinflamatoare. Ca urmare, anticorpii specifici care tocmai se formau „au murit”. Același lucru se întâmplă dacă, imediat după vaccinare, copilul face o infecție acută, care a fost tratată medicamentos.
– Ipotetic vorbind, dacă se examinează cazuri în care la câteva zile după ce copilul a fost vaccinat intervin reacții patologice grave, care este procedura și cine este responsabil să stabilească legal și corect din punct de vedere medical legătura dintre vaccin și patologie?
– Nu cred că acest lucru este posibil, în general. Putem doar să intuim sau să presupunem. Cel mai probabil, în asemenea cazuri este vorba fie despre infecții care au fost scăpate din vedere, fie despre preparate care erau administrate copilului și nu s-a ținut cont de ele ori despre maladii de care suferea copilul, dar despre care nu s-a știut până în acel moment. E vorba despre alte erori medicale. Conservanții și fragmentele inactive ale celulelor virale din vaccin nu pot provoca o reacție fatală.
– Sunt voci care afirmă că cei mai sănătoși oameni din viitor vor fi cei care nu au fost vaccinați niciodată și au dezvoltat imunitate naturală. Ce credeți despre asta?
– Au dezvoltat imunitate naturală ca răspuns la ce? Anticorpii se dezvoltă când un antigen străin pătrunde în organismul uman. Aceasta poate fi o mușcătură de insectă, polenul unei plante, un produs alimentar sau medicamentos. În rest, anticorpii dezvoltați în mod natural sau căpătați de la naștere, fie prin alăptare naturală, sunt într-o cantitate extrem de mică, insuficientă pentru a ne feri de poliomielită, difterie sau tetanos. Pentru aceasta este nevoie de un titru specific de anticorpi. Anume din această cauză, de fiecare dată când sunt rugată să emit un extras medical în care să scriu că vaccinarea unui oarecare copil este interzisă din motive medicale, imunologice, le spun acelor persoane că nu pot și nici nu vreau să-mi asum o responsabilitate atât de mare. Acestor părinți le mai spun că ar trebui să se gândească ce le vor spune copiilor, dacă – nu dea Domnul! – se întâmplă să se contamineze de o asemenea maladie și să rămână schilodiți. Nu uitați că noi toți am fost vaccinați și suntem protejați de maladiile care au omorât cândva milioane de copii. Ar fi păcat să nu vă protejați și copilul dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!