Politică

Alexandru Oleinic: Problema producătorilor agricoli este un nou EȘEC al guvernării

PPRM este unicul partid extraparlamentar care a acordat ajutor și atenție deosebită agculturii și micilor producători agricoli. Astfel, solicitat să comenteze situația creată în sector agrar în rezultatul embargoului rusesc, președintele Partidului Popular Alexandru Oleinic a declarat că problema producătorilor agricoli indică asupra unui nou eșec al guvernării.

”Din start voi menționa că, problemele cu care se confruntă producătorii agricoli autohtoni sunt dovadă tensionării relațiilor externe a Republicii Moldova cu Federația Rusă după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere RM – UE, aplicarea căruia are ca obiectiv reorientarea exporturilor de produse agricole preponderent spre țările UE. În rezultat, măsurile aplicate față de Republica Moldova sunt dovada lipsei de responsabilitate a actualei guvernări pentru cetățenii antrenați în sectorul agricol.

Spun acest lucru deoarece, guvernarea care și-a asumat obiectivul de semnare a Acordului de Asociere cu UE, concomitent trebuia să inițieze și procedura de pregătire a țării noastre pentru semnarea și implementarea prevedrilor Acordului de Asociere. Procedură, care trebuia să fie anticipată de realizarea programelor și măsurilor de reorientare a agriculturii la producerea produselor agricole de înaltă calitate, ecologice și competitive, de găsire a noilor piețe de desfacere și de reorientare a exporturilor. Toate măsurile enumerate, care deși fac parte din obictivele programului de guvernare al actualei guvernări, așa și nu au fost realizate. Deaceea astăzi, cei care cresc fructe s-au pomenit în situația în care nu-și pot vinde marfa și nici nu au unde o exporta, iar Guvernul nu i-a informat despre cerințele de calitate la export în țările UE și nu a întreprins nici o măsură în acest sens cu cel puțin un an în urmă.

La noi însă s-a procedat ca de obicei – mai intâi s-a semnat, iar după, se caută soluții pentru a face față regulilor impuse.
Doar la final de mandat actuala guvernare declară agricultura prioritate națională și aprobă multașteptata Strategie de dezvoltare a agriculturii, care face o revizuire a sectorului și identifică măsurile necesare de redresare a situațiilor privind: rentabilitatea scăzută și valoarea adăugată scăzută a produselor agricole, dependența sectorului agricol de importul de semințe, combustibil și fertilizanți, privind lipsa de coordonare a măsurilor implementate în sector și subdezvoltarea industriei de procesare a producției agricole.

Doar la final de mandat, și cu siguranță în scopuri electorale, Guvernul se implică în soluționarea problemelor agricultorilor – compensarea pierderilor, restructurarea creditelor bancare, oportunități de export – soluții, identificarea cărora a fost necesară până la momentul semnării Acordului de Asociere.

Partidul Popular a atenționat de nenumărate ori despre necesitatea transformării agriculturii în principalul motor al economiei naționale. Dar pentru atingerea acestui obiectiv trebuie să începem de la măsurile de subvenționare a agriculturii, așa cum se procedează în țările europene –  pentru cei care cultivă cereale, legume şi fructe subvenţionarea se va face la nivelul de 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, construcţiile noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale,  procurării de animale și construcției fermelor zootehnice. 
Pentru dezvoltzrea agriculturii de performanţă  trebuie să începem de la compensarea costurilor de instalare a sistemelor de irigare la crearea fermelor de familie și de la compensarea a 70% din valoarea investiției la crearea întreprinderilor mici pentru procesarea legumelor, fructelor, strugurilor, cerealelor, cărnii, laptelui.

Pentru o agricultură de performanță mai avem nevoie și de piețe stabile de desfacere și de export a produselor agricole. În acest sens, de rând cu dezvoltarea relațiilor comerciale în baza Acordului de liber schimb cu UE,  PPRM consideră strict necesar restabilirea bunelor relații de parteneriat cu Federația Rusă, țara, care  tradițional a importat volume considerabile de fructe și legume moldovenești. În acest scop,  Guvernul este obligat să inițieze un dialog constructiv cu oficialii  ruși în scopul neadmiterii deteriorării în continuare a relațiilor comerciale moldo-ruse.
Echipa PPRM este ferm convinsă că dezvoltând și diversificând agricultura vom reuși să dezvoltăm și să ridicăm nivelul de trai și cultura oamenilor de la sate!”, a conchis Alexandru Oleinic.

Alexandru Oleinic


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *