Actualitate

Alexandru Tănase: ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI

Până la urmă, Putin a decis mobilizarea a 300 mii de oameni pentru a continua atrocitățile din Ucraina.
Involuntar apar anumite paralele dintre actuala situație cu cea de la începutul secolului XX. La fel ca acum, totul a început de la mobilizarea generală și intrarea imperiului țarist într-un război logica căruia n-a înțeles-o nimeni. Astăzi, Putin folosește ca pretext pentru ambițiile sale expansioniste „apărarea” „fraților ruși din Donetsk și Lugansk”. În 1914 Țarului Nicolae al II-lea a dispus mobilizarea și a intrat în război sub pretextul „apărării fraților sârbi”.

La fel ca si astăzi, cercurile naționaliste și xenofobe de la acea vreme, salutau frenetic intrarea Rusiei în război, nefiind conștienți de dezastrul care îi aștepta.

La fel ca și astăzi, Rusia țarista intra in război având una din cele mai înapoiate economii din Europa.
Diferența este ca, Rusia țaristă, spre deosebire de Rusia putinistă, intra în război alături de țările Antantei (Franța și Imperiul Britanic), căruia mai târziu s-au alăturat si SUA. Astăzi, Rusia se află într-o izolație totală, nu are absolut niciun aliat (cu excepția Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria). De fapt, Rusia puntinistă este absolut singură împotriva întregii lumi civilizate.

Din 24 februarie pana acum au murit peste 100 mii de militari și mercenari ruși. Mânarea la abator a altor 300 mii de oameni nu are cum să schimbe starea lucrurilor pe front. Ucrainenii își apară nu doar țara lor, ci însăși dreptul lor la viață. Asta în timp ce militarii rusi, sunt mânați la abator pentru niște vise halucinante la măreția de altă dată și dominație globală.

Istoria este o „doamna” destul de răzbunătoare cu cei care nu-i învață lecțiile. Decizia de mobilizare ar putea marca începutul sfârșitului Rusiei putiniste, urmând soarta imperiului țarist si cea a defunctei URSS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Alexandru Tănase

Alexandru Tănase este jurist, fost Ministru al Justiției între 2009-2011 și 2018, care din octombrie 2011 până în mai 2017 a fost președinte al Curții Constituționale a R. Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *