Justiție

Alexandru Tănase: „Mesajele Codruței Kovesi diferă mult de interpretările făcute de guvernanții de la Chișinău”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, comentează mesajele transmise la Chișinău de către procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi.

Potrivit lui Alexandru Tănase, vizita oficialului european reprezintă un semnal de susținere a Republicii Moldova în contextul obținerii statutului de țară candidată la aderare. În același timp, potrivit fostului președinte CCM, Republicii Moldova i se sugerează că procuratura ar trebui să asigure înfăptuirea justiției, dar să nu fie folosită în calitate de bâtă în lupta cu oponenții politici, IPN.

Aflată într-o vizită oficială la Chișinău, Laura Codruța Koveși a menționat că „reformele durează, iar cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale mesajul este dedicat clasei politice de la Chișinău.

La nivel european procuror nu înseamnă o bâtă în mâna puterii, ci magistrat care contribuie la înfăptuirea justiției

„Mesajele Codruței Kovesi diferă foarte mult de mesajele guvernării de la Chișinău. Dacă guvernarea de la Chișinău este focusată, în special, pe componenta represivă, fiind obsedate de control asupra Procuraturii, organelor de forță, SIS, CNA, doamna Kovesi a vorbit despre schimbarea mentalității. Sunt lucruri absolut diferite. In Europa  procuror nu înseamnă un călău care execută ordinele guvernării, dar procurorul este un magistrat care contribuie la înfăptuirea justiției”, a spus Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai mult, ex-președintele CCM spune că situația actuală din țară nu poate fi comparată cu cea din România, întrucât în Republica Moldova justiția represiva se produce doar în raport cu reprezentanții opoziției.

Trebuie să se înceapă de la cei care dețin și exercită puterea în stat

„În România este justiție liberă. Magistrații, în mare parte, au fost capabili să ia decizii libere și independente. Ambianța și problematica din Republica Moldova diferă totalmente de România. Când era doamna Koveși în funcție în România, câți demnitari au fost anchetați? Iar dacă analizăm situația din Republica Moldova vedem că nu avem niciun demnitar actual urmărit penal sau investigat. De regulă, este vorba de persoane care au fost cândva la guvernare, persoane care sunt în opoziție sau au deranjat în vreun fel actuala putere. Mesajul doamnei Kovesi a vizat schimbarea de mentalitate, în primul rând, a celor care dețin și exercită puterea politică. De acolo trebuie inceput, nu de la șoferii de troleibuz sau cei care stau la poarta pieții”, a mai spus ex-președintele Curții Constituționale.

La Chișinău, procurorul-șef european Laura Codruța Koveși a avut întrevederi cu președintele Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliția, cu ministrul justiției Sergiu Litvinenco. Oficialul european a menționat că Parchetul European va putea coopera cu procurorii din Republica Moldova în anchetarea unor dosare de fraudă și sechestrarea de bunuri, cum ar fi cazul „furtului miliardului”.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Tănase, aiurezi la greu, frate. Justiție liberă în România? Ce fumezi că vreau să evit. Justiția din Codruța a fost exact justiție represivă, îndreptată exclusiv împotriva românilor. Nici firma străină, nicio multinațională nu au fost deranjate de namilă. Și la UE face exact același lucru.

    1. Asculta, nene, toate tampeniile sa I le spui lu’ mutu.
      Sunteti toti dintr-o cloaca aurista cu tuciuriul neFilorus.
      Bine v-a facut Kovesi, a distrus cuibul de corupti si penali, va veni si randul asa-zisilor patrioti protestatari, analfabeti. Nu ati facut nimic in viata voastra, decat sa manipulati si faceti propaganda oportunista putinista. Mizerii.

      1. Senzatia noastra e ca adevarul e undeva la mijloc. Coruptii au fost deranjati e clar, dar s-au comis si o groaza de abuzuri, anume din acest motiv exista atatea achitari pentru „marile cazuri„ ale lui Kovesi.

  2. Mircea, te sustin. Ai dreptate.
    Aici in RM aceasi tendinta se observa
    “din Republica Moldova vedem că nu avem niciun demnitar actual urmărit penal sau investigat.”zice dl Tanase. Bate saua sa priceapa magarul. Are omul datorii….

  3. Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European se referă la:
    – cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate;
    – indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare;
    – constituirea echipelor comune de anchetă;

    La fel, s-a convenit între părți, că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova, va sprijini procurorii moldoveni în exercitarea funcțiilor sale, prin schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției.

    rezultate vor fi,cred ca fugarul Platon si Plahatniuc vor fi extradati…

  4. Domnul TĂNASE uita ca mentalitațile create de TRATATUL RIBENTROP-MOLOTOV sunt in cauză si nu „ mentalitatile„ create de democratie . Prea multi ”români unionisti DE CHIȘINĂU ” UITA PREMEDITAT DE ACEST TRATAT ODIOS ! Pe care ,de altfel, îl uita si onor UE ! Oare de ce ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *