Externe

Alexis Tsipras: UE trece printr-o criză profundă și trebuie să tragem semnalul de alarmă

Evocând ‘criza refugiaților, criza de securitate și terorismul, precum și criza economică’, șeful executivului grec consideră că a sosit momentul să fie tras ‘semnalul de alarmă’.

Politicianul de stânga a cerut din nou relaxarea austerității, ca modalitate de combatere a șomajului și de susținere a creșterii economice. ‘Nu constatăm generozitatea necesară din partea partenerilor noștri’ europeni, a spus Tsipras, estimând totodată că ‘dacă nu vom acorda prioritate ocupării forței de muncă, Europa va fi amenințată de descompunere, cu alte referendumuri de respingere a Uniunii Europene și guverne antieuropene în interiorul Uniunii’.

‘Ar fi o eroare gravă dacă vom merge mai departe ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic după ‘Brexit’, a indicat premierul grec.

‘Astăzi avem un Nord (al UE n.red) care acumulează excedente și un Sud care înregistrează mari deficite. Nu poate exista convergență europeană atunci când există asemenea disparități’, consideră Tsipras, care va găzdui vineri un summit al statelor din sudul Uniunii Europene. El a insistat că obiectivul acestei reuniuni nu este să creeze o nouă diviziune între Nord și Sud, ci să favorizeze ‘o abordare comună în favoarea țărilor de la periferia UE și din zona Mediteranei, care sunt cele mai afectate de criză’.

El a acuzat totodată Germania că ‘se comportă ca o bancă de economii cu excedente bugetare excesive’ și a cerut din nou încă o reducere a datoriei Greciei. ‘Dacă ei (europenii n.red) refuză să avanseze pe acest dosar, pentru țara mea va fi greu să revină pe creștere economică’, a susținut premierul grec.

Insistând asupra rolului Germaniei în UE, Tsipras a estimat că ‘trebuie să decidem toți dacă suntem o Uniune Europeană sau o Europă germană’. În opinia sa ‘ar fi de preferat o Germanie europeană, puternică și democratică decât o Europă germană’.

Cât despre criza refugiaților, Tsipras a cerut statelor Uniunii Europene să ‘dea dovadă de solidaritate și să împartă sarcina’ primirii zecilor de mii de refugiați prin aplicarea cotele obligatorii. ‘Este inadmisibil ca din cele 33.000 de relocări de refugiați prevăzute pentru anul 2016, să fie realizate efectiv numai 3.000’, consideră șeful executivului grec.

El a mai susținut că Grecia a devenit ‘un scut și un garant al securității’ Europei în fața amenințărilor rezultate în urma crizelor din Siria și Libia, precum și a instabilității din Turcia.

Anul trecut circa un milion de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu au ajuns în Grecia, de unde cei mai mulți au plecat înspre Germania și alte state vest-europene. În timpul acestei crize, mai mulți oficiali din statele europene au acuzat deschis guvernul de la Atena că nu a făcut nimic pentru a opri sau măcar pentru a controla acest aflux, care s-a diminuat semnificativ după acordul dintre UE și Turcia, acord despre care Tsipras a admis, în interviul acordat Le Monde, că este ‘fragil’.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *