Actualitate

Alianța întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova se arată îngrijorată de modul cum Ministerul Finanțelor ia decizii

AIM este o asociație patronală care reprezintă mai mult de 50 de întreprinderi mici și mijlocii care practică activitatea de întreprinzător pe principii de transparență și integritate. În timp ce pledăm pentru Declarația Drepturilor Întreprinderilor Mici și Mijlocii, document, prin care cerem ca autoritățile publice să asigure respectarea și protejarea drepturilor IMM-lor suntem nevoiți să observăm cum drepturile antreprenorilor sunt încălcate.

Cu referire la Legea Nr. 235 din 20.07.2006 cerem respectarea principiilor de bază care reglementează activitatea de întreprinzător, solicităm următoarele măsuri:

Asigurarea previzibilității reglementării. Reformele majore trebuie făcute o dată la 3 ani și schimbări minore nu mai des de o dată pe an. Astfel, putem asigura sustenabilitatea afacerilor cu investiții locale și străine.
Asigurarea transparenței decizionale prin consultări publice și implicarea sectorului privat și a societății civile în elaborarea de acte normative şi în procesul luării deciziilor.
Analiza impactului de reglementare. Evaluarea costurilor şi beneficiilor şi analiza de impact asupra activității de întreprinzător, inclusiv asigurarea respectării drepturilor şi intereselor întreprinzătorilor.

Cu referință la creșterea cotei TVA de 20% pentru industria HoReCa ținem să menționăm că în 2017 AIM a pledat pentru reducerea acestei cote împreună cu alte asociații de business. Susținem că impactul creșterii cotei TVA se va reflecta negativ asupra sectorului serviciilor de restaurant şi catering prin creșterea fenomenului de evaziune fiscală, concurență neloială, reducerea salariilor angajaților și reducerea investițiilor locale și străine în acest sector.

Înțelegem că în anul 2017 cifrele au fost prognozate și nu a existat siguranța efectului micșorării ratei TVA pentru HoReCa, cu toate acestea Guvernul a introdus micșorarea TVA din 01 Octombrie 2018. Analizând activitatea membrilor noștri vedem un efect pozitiv și putem constata creșterea taxelor achitate către bugetul de stat. Chiar dacă noi reprezentăm doar o parte din industria HoReCa suntem siguri că Ministerul Finanțelor împreună cu Serviciul Fiscal de Stat au datele pentru toată industria și pot analiza impactul. Solicităm ca rezultatele aceastei analize să fie făcută publică pentru a oferi posibilitatea businessului să înțeleagă tabloul real pe industrie.

Cu referință la tichetele de masă. După analiza comunicatului Ministerului Finanțelor vrem să vă atragem atenția că afirmația precum că tichetele de masa ar periclita acumulările la asigurările sociale de stat sunt lipsite de fond din motiv că tichetele de masa nu sunt decât un beneficiu extra salarial care poate fi oferit de către angajator. Ele sunt un adaos la salariul oficial și nu vice-versa. Ba mai mult chiar, tichetele de masa sunt generatoare de venituri adiționale prin colectarea de TVA, din motiv că utilizatorul simplu poate sa procure produse alimentare doar în unitățile comerciale care fac parte din rețeaua unităților care acceptă tichetele de masă, fiind obligați sa emită bonuri fiscale cu inscripția TME (tichet de masa electronic) sau TMH (hârtie). Altfel spus transformarea cardului de masa în cel salarial nu poate avea loc prin definiție, fiind un instrument adițional de motivare, extrem de important atât pentru angajator, cât și pentru angajat.

În același timp tichetele de masa sunt un instrument de transparentizare a activității. Tichetele de masa electronice au un efect de creare a obișnuintei de procurare a produselor alimentare în cadrul unităților comerciale în detrimentul procurarii produselor la piața. Astfel utilizatorii tichetelor de masă electronice contribuie prin efectul «educativ» la creșterea comerțului legal, care în final generează venituri adiționale pentru buget prin colectarea TVA. De asemenea putem să constatăm faptul că anume utilizarea tichetelor de masă electronică treptat crește încrederea populației în utilizarea cardurilor bancare ca instrument de plată, folosite nu doar pentru încasarea salariului și scoaterea în aceeași zi numerarului din bancomatul băncii. Astfel crește numărul magazinelor care acceptă cardurile bancare și numărul cetățenilor care folosesc aceste carduri drept instrument de plată, ceea ce duce la micșorarea economiei tenebre.

Asociația noastră reprezintă IMM-le, care ocupă 98% din totalul întreprinderilor și angajează 60% din forța de muncă pe economie. În acest context solicităm asigurarea unui proces decizional transparent și echitabil realizat prin consultări publice cu implicarea sectorului privat, a societății civile și a tuturor părților interesate pentru asigurarea unor condiții favorabile de dezvolatre a mediului de afaceri.

Cu respect,
Liliana Busuioc
Director Executiv
Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *