Politică

Alianța PLDM + PD le arată CIUCIU liberalilor reformatori

Notez din start că sunt de acord practic cu toate afirmațiile autorului, afirmații pertinente, făcute cu o pană muiată în cerneala unor regrete și dezamăgiri greu de ascuns. Tot din sart notez că eu așteptam o asemenea întorsătură a evenimentelor: cele două componente ale Coaliției, PLDM și PD, au o experiență bogată în arta jocului la două capete de masă. Să ne amintim măcar de evenimentele de după tragedia din Pădurea Domnească – mă refer la cârdășia acestor partide cu comuniștii, votul lor în comun cu aceștia, când le-o dictau interesele. PLDM și PD au rămas cu aceleași interese, de aceea mă miră mirarea lui Saharneanu. Nu e un reproș, e o constatre.

Articolul se numește „Concesionarea Aeroportului pune la încercare Coaliția” și esența lui e următoarea: joi, în ședința în plen a parlamentului, colegii de coaliție ai liberal reformatorilor, PLDM și PD, au scuipat pe aceștia, deși anume grație lor a putut fi instalat guvernul Leancă, și și-au promovat propriile înterese, adoptând, în ultimul moment, prin tertipuri, o ordine de zi care nu a fost coordonată cu grupul Hadârcă. Iată ce scrie V. Saharneanu: „…precum stipulează Acordul de constituire a Coaliției de guvernare, ordinea de zi este dezbătută mai întâi la Prezidiul Guvernului, iar punerea pe ordinea de zi a subiectelor trebuie să întrunească în mod obligatoriu consensul celor trei componente. Altfel nu se poate. Ca să ocolească acest filtru, știind că liberal reformatorii vor insista să fie respectate deciziile Parlamentului și Curții Constituționale și nu își vor da consensul, cele două componente interesate au recurs la un tertip: ele au omis fixarea chestiunii pe ordinea de zi, vicepremierul Lazăr, tot dânsul ministrul economiei, venind parcă pe neașteptate cu propunerea ca subiectul să fie totuși discutat în ședință. După o scurtă precizare a pozițiilor și trecând peste observația pertinentă a liberal reformatorilor că nu au fost respectate procedurile formării agendei de lucru a ședinței, primul-ministru Iurie Leancă i-a mulțumit vicepremierului pentru prestație, de citit – tupeu, și a pus la vot includerea pe ordinea de zi a prețiosului subiect. Până la asta primul ministru nu a scăpat prilejul să trimită câteva săgeți în direcția celor din, citez cuvintele premierului – „opoziția Coaliției noastre”, avându-i în vedere, desigur, pe liberalii reformatori, care iată, interpretează greșit și recurg la speculații vizavi de darea în concesionare a Aeroportului Chișinău”.

În continuare, Saharneanu repetă practic toate argumentele noastre (ale presei) referitor la concesionarea Aeroportului, iar poziția lui coincide sută la sută cu cea expusă de fostul lui lider de partid, Ghimpu, făcută în aceeași ședință de joi. Evident, Saharneanu e mai atent în formulări, lucru de înțeles, dar aceasta nu schimbă datele problemei: el îi acuză pe partenerii de coaliție de lipsă de transparență, duplicitate și promovarea unor interese obscure, contrare interesului național al RM… Iată câteva exemple.

1. „Din câte s-a lămurit chiar în debutul ședinței, nevoia convocării Guvernului a fost plămădită peste noapte, imediat după ședința Parlamentului prin înțelegerea dintre două componente ale Coaliției de guvernare – PLDM și PD, iar ordinea de zi nu a fost deloc o nimereală, ci un calcul bine aranjat”.

2. „A-și spune mai mult: ședința a avut o dedicație concretă și anume – subiectul concesionării Aeroportului. S-ar părea că acesta nu avea ce căuta pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, existând în privința lui Hotărârea din ajun a Parlamentului care a fixat clar că autoritățile se vor abține de la orice acțiune în ceea ce privește Aeroportul Chișinău până la expunerea Curții Constituționale. Mai există și dubla suspendare de către Înalta Curte a acțiunilor Guvernului pe acest caz”.

3. „Păcat că suntem puși în situația să ne declarăm dezacordul cu ceilalți colegi din Coaliția de guvernare. Ne dăm seama că astfel în Coaliție pot apărea fisuri periculoase pentru existența ei, că lipsa de consens riscă să tulbure stabilitatea politică de care Republica Moldova are azi nevoie ca de aer. Dar atunci când liberal reformatorii au consimțit, în pofida multor riscuri și inconveniente, să formeze această guvernare, ei au avut în vedere un parteneriat încheiat cu cele două partide în numele continuării mersului european, al dezvoltării democratice spre binele tuturor cetățenilor și nu o complicitate la lucruri care stârnesc atâtea nedumeriri”.

Rog cititorul să fie atent la acest pasaj: „Evident este că vineri guvernul nostru s-a convocat atât de pripit și și-a forțat atât de impardonabil competențele nu de dragul proiectului de lege al petardelor, dezbătut printre altele, ci având drept țintă ziua de mâine, 8 octombrie, când Curtea Constituțională urmează să se pronunțe pe marginea sesizării deputaților liberal reformatori vizavi de subiectul concesionării Aeroportului Internaţional Chișinău. Probabil, intenția Guvernului a fost să anticipeze o eventuală hotărâre nefavorabilă a Curții, șterpelindu-i abil de sub nas subiectul. Nu suntem siguri că a fost o acțiune constituțională de îndată ce Guvernul a emis o hotărâre cu putere retroactivă. Vom vedea ce ne va spune mâine Curtea Constituțională. Mingea este acum în terenul ei”.

Nu voi comenta acest punct de vedere al lui V. Saharneanu, dar voi face doar o precizare: prea des parlamentul, ghidat de interese obscure, calcă banditeșete peste toate legile acestei țări, apoi aruncă mingea în curtea… Curții Constituționale.

Revenind la problemă, închei cu constatarea că liberalii reformatori s-au nimerit într-o situație, eufemistic spus, delicată. Cred în bunele lor intenții de care s-au ghidat votând guvernul Leancă, dar știu un lucru: niciodată înfrățirea cu dracu` pentru a trece puntea nu se termină cu bine…

E un subiect la care voi reveni…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *