Alianța pune în discuție noua Constituție
Actualul Parlament își propune să adopte noua lege supremă până la finele legislaturii curente, a XIX-a, care se va încheia la sfârșitul lui 2014.
În martie 2010, Comisia pentru reforma constituțională creată prin decretul președintelui interimar de atunci, Mihai Ghimpu, a finalizat elaborarea unui proiect de Constituție care trebuia să rezolve criza politică din țară. Autorii, juriști și experți în dreptul constituțional, au modificat 72 de articole, care se referă la alegerea președintelui, limba oficială a statului, suveranitatea națională, funcționarea instituțiilor centrale, instanțelor judecătorești și a procuraturii. Textul noii Constituții însă nu a mai fost examinat. Abia pe 30 august a.c., liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a declarat că reforma constituțională promisă în acordul de constituire a Alianței „nu mai suferă amânare”. Cu toate acestea, solicitat de TIMPUL, deputatul a explicat că procedura de adoptare a legii supreme este una de lungă durată. „Pentru început, noi trebuie să votăm un proiect de lege privind procedura de adoptare a noii Constituții și ulterior să purcedem deja la examinarea textului. Acesta trebuie coordonat și agreat de componentele Alianței, ulterior pus în discuție cu opoziția și societatea civilă, ca apoi să urmeze aprobarea prealabilă în Parlament și expedierea la Curtea Constituțională (CC). După avizul CC, textul noii Constituții trebuie să fie trimis spre adoptare fie prin referendum, fie prin vot în Parlament, conform procedurii votate” a spus Valeriu Streleț.
Liderul fracțiunii PL, Ion Hadârcă speră ca în cadrul discuțiilor privind noua Constituție, Alianța să ajungă la un numitor comun și asupra articolului 78 care se referă la modul de alegere a președintelui republicii. „Am convenit să reluăm discuțiile în cadrul unui grup de lucru în interiorul Alianței asupra problemelor de principiu din proiect. În timpul apropiat vom acționa mai activ pentru ca noua Constituție să fie supusă dezbaterilor în comisii și societate”, susține liberalul.
Pe de altă parte, comuniștii nici nu au făcut cunoștință cu proiectul Constituției. Membrul PCRM Sergiu Sârbu crede că opoziția nu va participa la examinarea legii. „Poziția noastră e foarte simplă. Noi nu avem nevoie de o nouă Constituție, noi avem nevoie de o nouă guvernare. Constituția noastră este una foarte bună. Dacă este necesar să facem careva amendamente, acestea pot fi operate perfect și în actuala lege”, a declarat Sergiu Sârbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!