Alimente pentru o dantură sănătoasă
Cum se formeaza placa bateriana?
Toate alimentele pe care le consumam interactioneaza cu microbii si bacteriile din cavitatea bucala, ceea ce duce la formarea de placa bacteriana, mai ales daca omitem sa ne periem dintii dupa masa. Placa bacteriana, in combinatie cu zaharul si amidonul ce se gasesc in numeroase alimente (preferate in special de cei mici), formeaza un acid care ataca smaltul dintilor, ducand apoi la aparitia cariilor.
Desi poate parea asa, nu este usor sa evitam alimentele care dauneaza danturii chiar si in conditiile in care avem o dieta echilibrata bazata pe fructe, legume, cereale si lapte, pentru ca si acestea contin amidon si zahar. Totusi, cantitatile in care acestea din urma se regasesc in fructe si legume sunt mult mai mici decat cantitatile de zahar si amidon din bauturile acidulate sau de rehidratare, mancarea de tip fast-food sau dulciuri. Asadar, solutia este sa limitam cat se poate de mult consumul acestor alimente mentionate mai sus si totodata sa ne asiguram ca dieta noatra este bogata in mineralele si vitaminele care ne mentin organismul puternic.
Ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja dintii?
– redu la minim consumul de prajituri, bauturi acidulate si bomboane
– consuma cu moderatie painea si cerealele
– nu face excese in ceea ce priveste fructele uscate (sunt foarte bogate in zahar) si sucurile naturale neindulcite artificial (sunt bogate in zaharuri simple)
Ce alimente contribuie la mentinerea sanatatii tale orale?
Telina si morcovii – exista doua avantaje principale pentru dintii tai ale consumului de telina si morcovi: in primul rand, datorita faptului ca ele trebuie mestecate mai mult decat alte alimente, ceea ce rezulta in cresterea cantitatii de saliva produsa. Aceasta are rolul de a neutraliza bacteriile care duc la aparitia cariilor. In al doilea rand, mestecarea unor alimente abrazive in mod natural precum telina si morcovii asigura masarea gingiilor si totodata curata dintii.
Branza – Bogata in calciu si fosfat, aceasta ajuta la echilibrarea Ph-ului cavitatii bucale si la reconstruirea smaltului dintilor.
Ceaiul verde – Substanta numita catecin polifenol pe care o contine ceaiul verde distruge bacteriile din cavitatea orala responsabile de transformarea zaharului in placa bacteriana. Mai mult, aceasta substanta elimina si bacteriile care cauzeaza halitoza (respiratia urat mirositoare).
Kiwi-ul – Bogat in vitamina C (un kiwi mare asigura peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina C), acesta ajuta la protejarea gingiilor si astfel la prevenirea afectiunilor parodontale. Carenta de vitamina C duce la slabirea retelei de colagen din gingii, care astfel devin mai moi si predispuse la actiunea daunatoare a bacteriilor.
Ceapa – Compusii de sulf din ceapa distrug bacteriile care duc la aparitia cariilor si la inflamarea gingiilor.
Patrunjelul – Monoterpena, o substanta volatila pe care o contine patrunjelul (dar si frunzele de menta), ajuta la pastrarea unei respiratii proaspete.
Semintele de susan – Ajuta la reconstruirea smaltului dintilor si curata totodata placa bacteriana. De asemenea, continutul bogat de calciu ajuta la intarirea osului alveolar.
Ciupercile shiitake – Impiedica bacteriile din cavitatea bucala sa produca placa bacteriana.
Wassabi-ul-Substanta numita izotiocianat pe care wassabi-ul o contine blocheaza cresterea bacteriilor care conduc la aparitia cariilor.
Apa – Consumul de apa reprezinta cea mai buna metoda de a stimula producerea de saliva, care protejeaza dintii de bacteriile care cauzeaza placa si duc la aparitia cariilor. Totodata, clatirea gurii cu apa ajuta la eliminarea resturilor de mancare dintre dinti, care provoaca halitoza.
Cum sa-ti mentii dintii sanatosi cu ajutorul acestor alimente?
– mananca in fiecare zi cativa morcovi sau telina cruda
– in loc de desert, alege sa mananci un cub de branza
– bea intre 2 si 5 cesti de ceai verde pe zi
– consuma un kiwi pe zi
– adauga cateva felii de ceapa in salate
– condimenteaza mancarurile cu patrunjel tocat marunt
– adauga din cand in cand seminte de susan la salate
– consuma ciuperci shiitake cel putin o data pe saptamana
– foloseste pasta de wassabi drept sos pentru salata
– bea 8 pahare de apa pe zi
Sursa: Timpul.md