Editorial

Am ajuns să o auzim și pe asta: „România trebuie să dispară de pe harta lumii”…

Avem tot motivul să presupunem că agenții de influență ai Rusiei activează cu succes nu doar într-o anumită presă de la Chișinău, nu doar în partidele de stânga rusofile, ci chiar și în unele partide și medii democratice, declarate proeuropene. La Chișinău, Rusia e prezentă peste tot: în aer și în ape, în presă și în stradă, în bordeie și în palate. 

Am crezut, ca naivii, că noua guvernare va adopta măsuri urgente și radicale pentru a-și proteja securitatea națională. Nimic nu s-a întreprins în acești trei ani de guvernare necomunistă, dimpotrivă, starea de lucruri a degradat și mai mult. Preocupate de reglările de conturi și partajarea „cașcavalului național”, partidele din Alianță nu mai au timp și pentru asemenea „fleacuri” cum ar fi diminuarea factorului rusesc. Ca urmare, agenții rușilor folosesc deschis resursele mediatice ale R. Moldova pentru a promova politica de recroire sau lichidare a ei. Zilele acestea, un cunoscut ideolog al statalității transnistrene, Andrei Safonov, publică pe un site rusesc din Moldova (Ava.md) un lung articol cu titlul „România trebuie să dispară de pe harta lumii”. De ce trebuie să dispară? Fiindcă, citez: „Dispariția României de pe harta lumii este singura și adevărata garanție a vieții noastre liniștite”. Așadar, acest Safonov (care, apropo, este invitat pe la unele televiziuni din Chișinău în calitate de „analist politic”) merge mai departe decât Stalin și Hitler. Pe el nu-l mai satisface ruperea doar a unei părți din teritoriul național al României – el cere dispariția acestui stat de pe harta lumii!

Nu voi cita toate halucinațiile respectivului „analist politic”, ci voi reproduce doar fragmentul în care sunt descriși pașii care trebuie parcurși pentru lichidarea cu succes a României ca stat. Așadar, 1. Moldova din dreapta Prutului devine stat independent cu capitala la Iași sau se unește cu actuala R. Moldova (evident, fără Transnistria). 2. Ucrainei îi revin teritoriile din zona Dunării, dar și „enclavele locuite de ucraineni”. 3. Ungurilor le revine Transilvania. 4. Bulgariei („care nu trebuie nici ea obijduită”) îi revine Dobrogea. 5. După acești pași, urmează „restabilirea statalității Valahiei”. Și aceasta nu e tot. Rusul Safonov, croitor de noi țări, avertizează: „În acest caz, Bucureștiul trebuie să facă o declarație festivă și să dea garanții internaționale solide privind recunoașterea Valahiei restabilite și renunțarea pe veci la tentativele renașterii Statului Român sub orice formă. Valahia în niciun caz nu trebuie să devină succesoarea de drept a României”.

Paranoia, veți zice? Da, paranoia. Dar de ce asemenea planuri bolnave nu deranjează pe nimeni la Chișinău? Conducerea R. Moldova care pretinde că are relații de prietenie, aproape frățești, cu România nu înțelege că asemenea planuri pot fi interpretate de partea română drept un gest neprietenesc din partea R. Moldova? De ce e îngrijorată doar de unioniștii români, dar nu și de șovinii ruși? Oare e întâmplător faptul că acest plan de lichidare a României a apărut imediat după ce a fost anunțată vizita oficială la Chișinău a președintelui României, Traian Băsescu?

În contextul discutat, nu putem să nu amintim și despre recenta declarație a ministrului rus de Externe, Lavrov: „Acum, mulți dintre colegii noștri occidentali încearcă să convingă Chișinăul că perspectiva euroatlantică este viitorul acestei țări. Explicaţiile noastre sunt simple, noi nu interzicem nimic, însă realitatea este că Transnistria în NATO nu va merge. Și dacă cineva va încerca să spargă această formulă, păstrarea neutralității constituționale, atunci acest lucru va duce la schimbarea cardinală a chestiunii transnistrene”. Mai clar nu se poate spune. Nu a urmat nicio reacție din partea Chișinăului oficial. Ori poate declarația lui Lavrov nu e un amestec brutal în treburile interne ale R. Moldova?

Liderii Alianței de guvernământ sunt atât de obsedați de lupta pentru putere încât nici nu observă că, în timp ce ei se cotonogesc reciproc, Moldova redevine o gubernie rusească.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *