Internațional

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, convocată la MAE rus în legătură cu conflictul din Ucraina

Ministerul de Externe rus a convocat-o marţi pe ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, căreia i-a prezentat o notă de protest faţă de extinderea implicării militare a Washingtonului în conflictul ucrainean şi faţă de ceea ce a numit un ”curs din ce în ce mai agresiv” al Washingtonului, relatează EFE.

”În această privinţă, ambasadorul a fost informat că actualul curs agresiv al SUA de a adânci confruntarea cu Rusia în toate domeniile este contraproductiv. Pomparea cu armament a armatei ucrainene şi livrarea către aceasta a unor coordonate pentru a ataca ţinte militare şi de infrastructură civilă ruseşti arată în mod clar inconsecvenţa şi neadevărul afirmaţiilor conform cărora SUA nu sunt parte la conflict”, se afirmă într-un comunicat al MAE rus.

De asemenea, diplomaţia rusă a avertizat-o pe ambasadoarea americană că ”armele furnizate Kievului, precum şi personalul care le deserveşte sunt ţinte legitime” ale armatei ruse în Ucraina. Ambasadoarei Tracy i s-a cerut ca SUA să dea explicaţii cu privire la exploziile care au avariat anul trecut gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

De asemenea, după cum notează AFP, diplomaţia rusă a specificat că în nota înmânată ambasadoarei americane Moscova cere ca SUA să retragă ”soldaţii şi echipamentele” NATO aflate în Ucraina, referindu-se la ajutorul militar pe care Kievul îl primeşte din partea Occidentului.

”S-a observat în special că, pentru a se ajunge la o dezescaladare a situaţiei, Washingtonul trebuie să ia măsuri în vederea retragerii soldaţilor şi echipamentelor americane şi ale NATO, şi să-şi înceteze activităţile antiruse”, susţine Ministerul de Externe rus în comunicat.

După declanşarea campaniei militare ruse în Ucraina, SUA au fost unul dintre principalii furnizori de arme pentru Kiev.

Ultimul pachet de ajutor militar al Washingtonului, constând în 500 de milioane de dolari, a fost anunţat luni de preşedintele american Joe Biden, în timpul vizitei sale neanunţate la Kiev. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *