Ambasadorul moldovean în România: România este cel mai ferm și consistent sprijinitor al R.Moldova
"Liberalizarea regimului de vize constituie unul din argumentele cele mai tangibile pentru cetățenii ei, iar semnarea Acordului de asociere și de liber schimb trasează Republica Moldova într-o nouă condiție și situație istorică. Exprim profunda gratitudine tuturor instituțiilor statului român pentru sprijinul constant și consistent acordat necondiționat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană", a spus Reniță.
El a adăugat că, dincolo de sondajele de opinie, este important ca poporul moldovean să manifeste aceeași tenacitate pentru atingerea obiectului major, integrarea europeană, deși "sunt riscuri și provocări atât interne, cât și externe, însă fermitatea, calmul și înțelepciunea trebuie să primeze în această perioadă".
Ambasadorul moldovean a mai precizat că este extrem de importantă o sincronizare a demersurilor diplomatice și economice cu cele politice.
În intervenția sa, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a asigurat că relația "necondiționată dintre România și Moldova este lucrul cel mai important pe care se poate conta", iar în ceea ce privește minoritățile naționale din Moldova, el a spus că acestea nu au de ce să se teamă de procesul de aderare la UE, pentru că aceasta este un spațiu de multiculturalitate în care fiecare are dreptul la propriile valori.
Cât privește liberalizarea regimului de vize, el a spus că cel mai mare beneficiu al cetățenilor moldoveni va fi libertatea de circulație.
Europarlamentarul PNL Renate Weber a subliniat faptul că liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni "nu este un cadou din partea UE, ci Republica Moldova a făcut eforturi în această direcție, este manifestarea unei voințe politice de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană care vine în urma unei evaluări ce a fost făcută pe parcurs".
Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a arătat că misiunea României este de a-i sprijini pe cetățenii Republicii Moldova de a deveni parte a comunității europene și că va solicita oficialităților de la Bruxelles sa răspundă pozitiv, "cu maxima urgență", la cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europenă, depășind toate piedicile ce țin de criteriile de aderare. "La vremuri extraordinare, măsuri extraordinare", a spus acesta.
"România și Republica Moldova trebuie să se regăsească la termen, ca state membre al Uniunii Europene, iar realizarea acestui obiectiv trebuie să rămână un element important al acțiunilor de politică externe duse de București", a mai declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
"Ziua în care România și Republica Moldova se vor regăsi, ca o singură națiune, în interiorul Uniunii Europene, va fi un moment de profundă împlinire pentru mine, ca român, or sper ca aceasta sa se întâmple în timpul mandatului meu de președinte al României", a afirmat Ungureanu.
La rândul său, președintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a afirmat ca "anexarea Crimeei, în modul cel mai barbar, de către Federația Rusă, amintește că lucrurile trebuie făcute la timp". "Sunt convins ca, dacă Ucraina era membră NATO și UE, acest lucru nu se întâmpla și ca și noi, dacă făceam la timp reformele, tot ce înseamnă mișcare către valori, aveam astăzi altă situație politică și economică în Republica Moldova", a spus Ghimpu, citându-l pe Eminescu: "Suntem inteligenți, dar ducem lipsă de caractere".
Mihai Ghimpu a mai spus că în ultimii 20 de ani Republica Moldova a bătut pasul pe loc, iar din cauza condițiilor de trai s-a ajuns ca doar 38 de procente din populație să pledeze pentru integrare europeană. "Cetățenii Republicii Moldova nu au simțit, încă, ce înseamnă valori democratice, au vazut cum trăiesc cei care au guvernat, cum au acumulat milioane, miliarde, și atât. Iată de ce perspectiva noastră poate fi doar integrarea europeană".
Organizația Studenților Basarabeni din București (OSBB) și Comisia românilor de pretutindeni din Senat au organizat marți, la Palatul Parlamentului, o conferință cu tema "Republica Moldova post-Vilnius, Liberalizarea regimului de vize". Evenimentul face parte din cea de-a VII-a ediție a Festivalului "Zilele Basarabiei" la București. La manifestare participă oameni din mediul academic și cultural, politic, bloggeri, tineri basarabeni și jurnaliști.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!