Politică

Ambasadorul R.Moldova în România: „Moldova încă nu poate renunța la importul de gaze naturale din Rusia”

La aproximativ un an după ce și-a început mandatul de Ambasador al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă a vorbit despre cooperarea între cele două țări într-un interviu acordat pentru Capital. În ceea ce privește dinaminca relațiilor bilaterale, comerțul moldo-român a crescut, în 2022, de la 17% la 21%, a precizat însuși diplomatul moldovean, scrie Radiochisinau.md.

În contextul în care anul trecut, atât la Chișinău, cât și din perspectiva Bucureștiului, relațiile moldo-române au fost evaluate fiind în ascensiune, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a vorbit, într-un interviu despre rezultatele colaborii între cele două state, despre poziția Republicii Moldova față de războiul rus împotriva Ucrainei, dar și despre progresele statului vecin în vederea euro-integrării.

Republica Moldova încă nu poate renunța la importul de gaze naturale din Federația Rusă

În ceea ce privește etapa la care se află autoritățile de la Chișinău în procesul de aderare la Uniunea Europeană, Ambasadorul moldovean a relatat următoarele: „Noi facem tot posibilul ca pe parcursul acestui an să îndeplinim acele condiții, astfel încâ în 2023, deja să avem o decizie clară, pozitivă din partea Uniunii Europene de a iniția negocierile. Mai mult decât atât, în paralel, ne pregătim din punct de vedere instituțional. Vor fi create 35 de grupuri de lucru, care, ulterior, vor fi responsabile de procesul de negociere cu Uniunea Europeană. Aici un rol important îl are România, care ne ajută să instruim oficialii de la diferite ministere, inclusiv de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi pregătiți și de procesul de negociere, dar și de procesul de monitorizare a implementării a angajamentelor în dialogul cu Uniunea Europeană.”

Totuși, Bruxelles-ul a constatat că Republica Moldova nu s-a aliniat în totalitate sancțiunilor impuse Rusiei în contextul invaziei împotriva Ucrainei. Victor Chirilă a comentat situația: „Au fost întrerupte conexiunile aeriene cu Rusia. Comerțul nostru cu Rusia, practic, s-a diminuat, pentru că multe întreprinderi au fost încurajate să se orienteze pe piața europeană. Din păcate, deocamdată, nu putem renunța la importul de gaze naturale din Federația Rusă. Suntem în continuare dependenți, pentru că în ultimii 30 de ani nu s-a făcut practic nimic în acest sens. Nu s-a făcut nimic pentru a deveni mai autonomi la capitolul energie în raport cu Federația Rusă. Abia acum, în ultimul an, cred eu s-a făcut cât nu s-a făcut în 30 de ani.”

Parcursul european al Republicii Moldova încă nu este ireversibil

„Încă nu este ireversibil, suntem departe de a atinge acest punct, al ireversibilității. Sigur, suntem mai aproape de această cotitură în relația noastră cu Uniunea Europeană. Nu este ireversibil, pentru că în continuare mai avem multe de făcut și la capitolul reforme, în ceea ce ține de consolidarea sistemului instituțional în Republica Moldova, dar și consolidarea democrației, asigurarea unei justiții independente, care să corespundă standardelor Uniunii Europene.

De asemenea, suntem în continuare dependenți de resursele energetice care vin din Federația Rusă. În plus, cred că avem foarte multe de făcut în sensul consolidării securității noastre la capitolul reîntregirea țării. Este evident că fără soluționarea problematicii transnistrene ne va fi greu să devenim stat membru al Uniunii Europene. (…) Cred că în viitorul apropiat vom fi martorii unor evoluții pozitive și pe dosarul transnistrean.”, a răspuns Victor Chirilă la întrebarea dacă parcursul european al Republicii Moldova este sau nu ireversibil.

Comerțul moldo-român a crescut, în 2022, de la 17% la 21%

„Comerțul a crescut de la 2 miliarde de dolari în 2021 la 2,6 miliarde în 2022 (de la 17% la 21%), conform datelor noastre, dar fără regiunea transnistreană. Conform datelor României, comerțul nostru total a depășit cifra de 3 miliarde de dolari în 2022, ceea ce ne bucură foarte mult. Cred că anul acesta vom depăși și acest record, pentru că dinamica relațiilor este foarte pozitivă, interesul pentru piața economică a României din parte antreprenorilor și exportatorilor noștri a crescut.

Este evident că Republica Moldova este un stat prioritar pentru România, iar produsele noastre sunt tot mai apreciate. Cred că avem o bază foarte bună pentru a realiza lucruri frumoase și în 2023 la capitolul relații bilaterale economice.”, a explicat diplomatul moldovean.

Mai mult decât atât, Ambasadorul a aminit despre faptul că România a asigurat livrarea de curent electric către statul vecin în proporții de 80% în luna noiembrie 2022, atunci când regiunea separatistă transnistreană a oprit livrările în stânga Nistrului. „Astfel, am fost puși în situația să luăm o decizie radicală de a importa în jur de 80% energie electrică din România. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că rețelele electrice ale Repulicii Moldova și Ucraina au fost integrate în sistemlu electric al Uniunii Europene. (…) În continuare, noi nu avem linii de înaltă tensiune construite între Republica Moldova și România, care să ne permită să importăm direct din România energia electrică. Cu regret, acest lucru se face inclusiv prin regiunea transnistreană în prezent.”, a anuanțatChirilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *