Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: „Rusia va încerca să folosească regiunea transnistreană pentru a împiedica aderarea R. Moldva la UE”
Rusia va încerca să folosească regiunea transnistreană pentru a împiedica aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Kremlinul poate încerca acest lucru, fie prin intermediul aprinderii contradicțiilor dintre Chișinău și Tiraspol sau prin provocări militare, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Potrivit diplomatului, Ucraina va susține orice plan de reglementare a conflictului transnistrean propus de către Guvernul de la Chișinău fiind direct interesată să fie liniște și pace în zona transnistreană și în Republica Moldova, transmite Vocea Basarabiei.
„Domnul Borrell a declarat că problema transnistreană nu împiedică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Părerea mea personală, strict personală, este că Rusia va încerca să folosească Transnistria drept motiv s-o împiedice sau, cel puțin, R. Moldova nu se va integra atât de repede cum își dorește. Rusia poate încerca acest lucru, nu știu în ce mod, fie prin intermediul aprinderii contradicțiilor dintre Chișinău și Tiraspol sau prin niște provocări de genul militar, nu știu, dar sunt sigur că se va încerca”, a menționat Marko Șevcenko în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit diplomatului, format de negocieri „5+2” trebuie să fie modernizat deoarece nu este funcțional, iar Rusia ar putea fi chiar exclusă din acest format. Totodată, diplomatul a menționat că Republica Moldova trebuie să rămână pe calea integrării europene, deoarece acest statul va oferi mai multe pârghii de soluționare a diferendului transnistrean.
„Ucraina deja este implicată în soluționarea acestui conflict, ca membru al formatului de negocieri „5+2”, care în prezent nu funcționează. Președintele Zelenski a răspuns la întrebarea referitoare la o posibilă implicare militară a Ucrainei, și a spus că se poate doar dacă Guvernul Republicii Moldova se va adresa cu o asemenea propunere. Repet, Transnistria se află la hotarul cu Ucraina. Ucraina este interesată direct ca să fie liniște și pace în această parte a Republicii Moldova, parte integrală a Republicii Moldova. Ucraina va susține orice plan de reglementare propus de către Guvernul Republicii Moldova sau care să fie negociat între Chișinău și Tiraspol. Nu avem condiții speciale, noi considerăm că la sfârșitul negocierilor statutul Transnistriei negociat nu-i poate oferi acestei regiuni dreptul de veto față de politica externă sau față de politica de securitate. Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să rămână pe calea integrării europene, deci cam atât. În afară de aceste condiții, noi nu avem nicio altă cerință cum trebuie să fie soluționată această problemă, ce fel de statut să aibă Transnistria în cadrul Republicii Moldova”, a mai adăugat diplomatul ucrainean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Rezolvarea este simpla.
Moldova de peste Prut si Ukraina sa revina la granitele dinainte de 1940.
Transnistria este o inventie stalinista,folosita pentru dezbinare si presiune.