Economie

Amenzi pentru agenții care oferă salariul în plic

Astfel, dacă până în prezent agentul depistat că angaja muncitori la negru risca o amendă de 1000-1500 lei, atunci, începând cu 3 august curent, angajatorii care vor practica munca la negru riscă amenzi între 7 și 10 mii lei pentru fiecare angajat fără contract de muncă. Anunțul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de către Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Potrivit ministrului, pe lângă amendă, agenții economici riscă să fie lipsiți de dreptul de a activa pe un termen de la şase luni până la un an sau să li se retragă licența. „De data aceasta venim cu o abordare mai aspră privind cei care încalcă legislația muncii. Prin aceste modificări se sporește responsabilitatea juridică a angajatorilor pentru încălcarea normelor de drept din domeniul muncii. Este de responsabilitatea angajatorilor să respecte aceste norme de muncă, să asigure condiții optime, să plătească salariile în termen și în valoarea negociată cu angajatul, iar cetățeanul să nu accepte să muncească fără un contract de muncă, cu o plată a salariului mai mică decât salariul din sectorul real”, a subliniat Valentina Buliga.

Totodată, potrivit lui Dumitru Stăvilă, șef al Inspecției Muncii, domeniile în care cel mai frecvent se încalcă legislația muncii și se utilizează munca la negru sunt în special agricultura, construcțiile și comerțul.

„Pe parcursul anului în curs, în cadrul celor 4000 de controale efectuate, am depistat peste 560 de persoane care munceau fără forme legale. Și mai tragic este că printre aceste persoane se numără și 91 de minori. Totodată, pe parcursul lui 2010 au fost identificate zece accidente de muncă cu implicarea persoanelor care activau fără forme legale de muncă”, a menționat Dumitru Stăvilă. Acesta a remarcat că, începând cu luna curentă, pentru a contracara munca la negru, vor fi întreprinse controale comune cu colaboratorii de poliție și cei ai Casei Naționale de Asigurări Sociale. O altă modificare stipulează că fiecare angajat trebuie să aibă asupra sa un permis de muncă nominal eliberat de angajator.
În curând ar putea fi aprobate și o serie de sancțiuni ce vizează persoanele care se angajează fără contract de muncă. O propunere în acest sens a fost înaintată Parlamentului și urmează a fi analizată.

Modificările la Codul Muncii şi la Codul Contravenţional au intrat în vigoare la începutul lunii august curent. Potrivit oficialilor, munca la negru prejudiciază anual Bugetul de stat cu nouă miliarde de lei și cu 4,5 miliarde Bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *