Externe

Americanii se pregătesc de a doua „ungere” a lui Obama

Cele două baluri oficiale şi numeroasele recepţii organizate cu ocazia învestiturii sunt finanţate din donaţii private şi nu s-au cheltuit bani publici pentru festivităţi. În 2009, Barack Obama a hotărât să interzică, din motive morale, donaţiile de la firme şi să plafoneze sumele venite de la particulari la 50.000 dolari. De la lansarea campaniei, el a strâns 53 milioane de dolari, sumă care constituie un record. 

În acest an, nu există transparenţă totală în privinţa donaţiilor. În 2009, valoarea acestora a fost publicată pe internet, însă acum au fost postate doar numele donatorilor, fără sumele donate.

Potrivit unui raport al Congresului, peste 30.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în 2009 pentru a supraveghea mulţimea de 1,8 milioane de persoane care au invadat centrul Washingtonului, pe imensa esplanadă din faţa Capitoliului, unde Barack Obama a depus jurământul, înconjurat de congresmeni, guvern, judecătorii Curţii Supreme şi foşti preşedinţi.

De fiecare dată, evenimentul ia o mare amploare, chiar dacă autorităţile se aşteaptă în acest an la o participare mai mică (circa o jumătate). Zeci de străzi vor fi închise circulaţiei, metroul va închide câteva staţii şi mii de invitaţi vor fi verificaţi cu detectoarele de metale.
Nu se cunoaşte numărul donatorilor VIP invitaţi, însă un raport al Securităţii interne arată că în 2009 cel puţin 750 de persoane au fost transportate cu autocarul aproape de Capitoliu, unde aveau locuri rezervate chiar în faţa podiumului.

AGERPRES 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *