Opinii și Editoriale

Analist politic: Transnistria ar putea deveni un „ostacol semnificativ” în parcursul european al R. Moldova

Transnistria, necontrolată de Chișinău, ar putea deveni un „obstacol semnificativ” în parcursul european al Republicii Moldova, declară analistul politic, Anatol Țăranu, potrivit căruia, deși există precedente când unele țări au intrat în UE cu conflicte teritoriale nerezolvate, ar fi mai bine ca Republica Moldova să adere la UE „ca țară unică”.

Astfel de declarații au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TV8.

„Conflictul nerezolvat creează un obstacol aproape de netrecut pentru aderarea Moldovei la UE, în integritatea sa teritorială. Până în prezent, nu există un răspuns la această întrebare. Există o „opțiune a Ciprului”, când o parte a Ciprului a intrat în Uniunea Europeană. Poate că această opţiune este aplicabilă Moldovei cînd malul drept intră în UE, în timp ce cel stîng rămîne în sala de aşteptare”, spune Țăranu.

Astfel, potrivit acestuia, regiunea transnistreană este astăzi dependentă economic în proporție de 90% de Republica Moldova și autoritățile pot folosi această pîrghie pentru a ajunge la o opțiune de reglementare politică. Dar, pe de altă parte, malul drept depinde de stânga. Energia electrică e cumpărată din regiunea transnistreană și nu ar exista practic nimic care să înlocuiască această sursă.

„Dacă societatea moldovenească ar fi monolitică, dacă aici nu ar exista această împărțire pe linii civilizaționale, am fi în mare măsură pregătiți să rezolvăm problema transnistreană în această etapă. Dar starea societății ne slăbește foarte mult pe noi, poziția noastră. Și nu ne permite să luăm măsuri decisive pentru reglementarea transnistreană”, a conchis analistul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Facti si voi un troc cu Ukraina !
    Dati-le Transnistria si recuperati Bukovinasi bugeacul !
    Asa nu o sa mai aveti problemele teritoriale create d sinistrul Stalin !

  2. Pai numai fumatorii de iarba sau tampitii pot crede ca cu Transnistria legata de picior precum ghiuleaua odinioara de picioarele puscariasilor, Moldova va putea face vreo miscare in directia lumii civilizate. La fel si treaba cu Gagauzia, de altminteri – no chance! Candva, in 100-150 de ani, daca pana atunci Rusia se va fi dizolvat in zeci de state separate, poate atunci va fi posibil.

  3. Problema Transnistriei ar trebui rezolvata intrun mod democratic prin referendum. Apartenenta Transnistrei la Republica Moldova este un cui al lui Pepelea care impiedica reunificarea Basarabieii cu Romania si expune Republica Moldova la pretentiile rusesti si la posibilitatea unui conflict ca cel din
    Ucraina Transnistrienii, si numai ei , trebuie sa decida daca vor sa-si lege viitorul de spatiul romanesc si european sau de imperiul rus. Basarabia a existat si va exista in continuare si fara Transnistria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *