Analist: R. Moldova este pe lista așteptării agresiunii, în caz că Ucraina cedează
Lumea rusă pretinde la tot spațiul post-sovietic, iar Republica Moldova nu este pe lista intangibilității, cum sunt republicile baltice, este de părere analistul politic Anatol Ţăranu care susține că Republica Moldova este pe lista așteptării unei agresiuni, fiind astfel într-un uriaș pericol, iar Ucraina, lupta eroică a armatei ucrainene ne apără, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.
”Atacând un stat membru NATO, agresorul atacă toată organizația. Aceasta e esența NATO. Din acest punct de vedere, niciun agresor, dacă cu totul nu a căpiat, nu poate să-și permită acest lucru. E un act de suicid. Cum poți să ataci NATO, cea mai puternică organizație politico-militară din lume? Asta înseamnă să lupți împotriva unui gigant, tu fiind o maimuță în fața acestui gigant, chiar dacă ești posesorul armei nucleare. Din acest punct de vedere, Republica Moldova ar putea obține o apărare absolută, devenind membru NATO.
Să aduce aminte că Islanda nu are armată, dar fiind membru NATO, își garantează categoric apărarea și securitatea. Același lucru se referă la toate statele mici, care sunt membre NATO. Lumea rusă, care acum demonstrează tot mai multă agresivitate în exterior, această lume rusă pretinde tot spațiul post-sovietic, poate cu excepția republicilor baltice.
Da, ei clănțăie din dinți, dar foarte bine înțeleg, că această bucată este intangibilă. Ei singuri recunosc că ei sunt în afara pericolului unei agresiuni cum a fost supusă de exemplu Ucraina sau Georgia în 2008. Republica Moldova nu este pe această listă a intangibilității. Noi suntem pe lista așteptării unei agresiuni, în caz dacă nu ar fi rezistat Ucraina, noi deja, cred că am fi atacați în aceeași măsură, fiindcă Ucraina a fost atacată pentru a restabili marele Imperiu Rus care include tot ce a avut tot el până la descompunerea Uniunii Sovietice.
Din acest punct de vedere, noi suntem într-un uriaș pericol, ne apără Ucraina, luptă eroică a armatei ucrainene, al poporului ucrainean, dar cât va continua această situație. Din acest punct de vedere, NATO poate să ne apere, dar nu ne apără, deocamdată faptul că nu înțelegem acest lucru. Nu-l înțelegem, inclusiv datorită faptului că pe interiorul societății moldovenești există o dezbinare dramatică, iar o parte din cetățenii Republicii Moldova, care spun că sunt patrioții acestui stat, în realitate nu sunt patrioți. Ei, mai degrabă, mizează pe altceva.
Cunoaștem foarte bine, lucrul acesta a fost spus în public. Laitmotivul lor e: ar trebui să ne ținem până vin ai noștri, ai noștri sunt aproape (n.red. armata rusă). Frazeologia aceasta, de fapt, divulgă niște predispoziții existente în societatea moldovenească și atunci când vorbim de reziliența societății moldovenești trebuie să ne gândim, inclusiv, și la acest moment”, a declarat Anatol Ţăranu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Conform sondajului, moldovenii doresc doar 19% sa fie nembrii nato. Ei vor doar bani de la ue, in rest sa fie cu rusia. Constitutia oricum nui lasa sa intre in nato. Unirea cu romania ar rezolva astea, dar le trebuie putina minte..
Moldovenii nu sunt ROMANI.
Ei sunt moldoveni si gata.
O tar’ di ghinishor, o tir’ de samagon si trai nineaca.!.
Pentru ei Unirea cu ROMANIA le-ar da prea multa bataie de cap.si ma ales ar trebui sa se alinieze la REGULI EUROPENE.!
Ei sunt molotoivani nu moldoveni. Și curve pobedisto-bolșevice în educație, gândire și comportament. Sî ni dei, sî ni facî, sî ni dreagî, sî ni agiuti și… cam atât.
Moldoveni vei găsi, majoritar, în cele 8 județe rămase în componența României și bineînțeles pe întregul teritoriul al țării datorită migrației interne, serviciului, căsătoriei etc.