Actualitate

ANALIZĂ. Alianța Dodon-Voronin-Usatîi, pericolul major ca Rusia să preia controlul asupra Republica Moldova

Această coagulare absolut surpinzătoare a forțelor pe stângă face ca șansele PAS să aibă majoritatea să nu fie atât de mare pe cât spun capetele fierbinți de acolo.

Haideți să ne uităm un pic pe cifre – la alegerile prezidențiale, în turul I, distribuția de voturi a fost următoarea:

Maia Sandu 36,16% (487 635),
Igor Dodon – 32.61% (439 866) ,
Renato Usatîii – 16.9% (227 939),
Violeta Ivanov – 6.49% (87 542),

Andrei Năstase – 3.26%,
Ocavian Țîcu – 2.01%,
Tudor Deliu – 1.37%,
Dorin Chirtoacă – 1.2%.

Cel mai negru scenariu pentru R. Moldova este ca Dodon, Usatîi și Șor obțin majoritatea în Parlamentul R. Moldova

Conflictul Usatîi – Dodon este doar un teatru și cine crede că Moscova nu-i va convinge să se alieze, este un naiv, Așa se putea spune și despre Voronin în urmă cu 2 săptămâni. Dacă va veni comanda de la Moscova ca o alianța anti-europeană trebuie făcută, cu certitudine, părțile implicate în deturnarea R. Moldova de pe un drum european vor găsi o formulă potrivită.

Haideți să vedem cum s-a votat la alegerile parlamentare din 2019, chiar dacă sistemul electoral a fost unul diferit, în esență alegătorii din 11 iulie vor fi aceiași:

ACUM – 26,8% (380 181), 
PSRM – 31% (441 191), 
Partidul Comuniștilor – 3,75% (53 175)
P. Șor – 8,32% (117 779)
Partidul Nostru – 2,95% (41 769)

PDM – 23,62% (334 539).

Igor Dodon a reușit să obțină aproape același rezultat (439 mii) ca și PSRM în 2019 (441 mii), chiar dacă între timp au apărut imagini cum acesta primește bani în pungă de la Plahotniuc. Dovada că votul pentru PSRM este unul etnic, care nu ține cont decât de un singur lucru – este acesta un partid pro-rusesc sau nu, dacă este – atunci va fi votat. PSRM are 440 de mii de voturi „garantate”, la ele s-ar mai adaugă încă 50 de mii de voturi de la Voronin. Gruparea Dodon-Voronin are toate șansele să se declarea „câștigătoara” al acestor alegeri și să fie gruparea cu cele mai multe voturi (500 de mii).

ȘOR – Chiar dacă a pierdut 30 de mii voturi în 2020 față de 2019, cel mai probabil va reuși la limită să treacă pragul electoral. Alianța Dodon-Voronin are garantate încă vreo 6 mandate, dacă nu mai mult.

Renato Usatîi a obținut un scor foarte slab în 2019, doar 41 de mii de voturi, pentru că Partidul Nostru nu avea structuri și nu avea notorietatea liderului. Rezultatul din 2019, l-a forțat să schimbe denumirea partidului în „Renato Usatîi, încercând să-și facă partidul cunoscut, după ce eșuat să facă asta cu PN.  Cele 229 de mii voturi au fost defapt marea surpriză din turul 1.  

Va accepta Usatîi să-și trădeze electoratul pro-rus din Bălți și să formeze un guvern „pro-european” alături de PAS? Va risca să nu asculte de Moscova, dacă această îi va „garanta” rezolvarea problemelor?  

CIRC IEFTIN

Pretinsul conflict Dodon – Usatîi, este doar un circ ieftin organizat de experții Kremlinului menit să garanteze că rușii vor avea o majoritate favorabilă. Moscova are sufiente pârghii asupra lor pentru a-i impune să guverneze împreună. Usatîi are rolul să ia voturile rușilor nemulțumiți de Dodon, dar odată ajuns în Parlament va face așa cum îi vor dicta rușii. 

La această alianța pro-rusească mai există doar două alternative, prima – PAS-ul își trădează propriul electorat și face alianță cu Usatîi, lucru care va duce la „răscoală” a electoratului pro-european, care nu va accepta ca un partid pro-rus, condus de un personaj cu grave probleme de integritate să fie la guvernare.

A doua alternativă este ca PAS-ul și Partidul Alianța pentru Unirea românilor să găsească limbă comună pentru a nu admite venirea rușilor la putere. După cum am explicat într-un articol anterior, PAS-ul nu va putea obține de unul singur majoritatea, iar unicul partid pro-european cu șanse clare să treacă pragul este AUR

Departamentul politic Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *