(ANALIZĂ) Assad, la Moscova – invitat sau convocat?
„Ieri seară, preşedintele Republicii arabe siriene, Bashar al-Assad, a venit în vizită de lucru la Moscova“, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, şi a precizat că liderul sirian s-a întâlnit cu şeful statului rus, iar discuţiile s-au purtat asupra luptei contra grupurilor extremiste teroriste, asupra continuării acţiunilor ofensive ale forţelor armate siriene“. Miercuri, Assad plecase deja spre Damasc, în timp ce unii observatori politici estimau ca foarte posibil liderul sirian să fi discutat despre un eventual refugiu în Rusia în cazul în care lucrurile vor evolua negativ pentru el şi familia sa.
Această vizită neașteptată a lui Bashar al-Assad, prima deplasare în străinătate de la începutul războiului în Siria, în 2011, s-a făcut la cererea Kremlinului, trei săptămâni de la debutul intervenţiei militare ruse, ale cărei lovituri aeriene asupra teritoriului sirian se intensifică în fiecare zi. Marţi seară, Ministerul rus al Apărării anunţa 55 de raiduri ale avioanelor de luptă asupra a 60 de „obiective“.
La primirea reprezentantului unei „ţări prietene“, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost însoţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, de premierul Dmitri Medvedev şi de Nikolai Patruşev, ex-şef al FSB (serviciul secret) şi secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Ceea ce lasă de înţeles care au fost subiectele discutate la acea întrevedere, Putin mulţumindu-i liderului de la Damasc pentru că „a răspuns invitaţiei, în pofida situaţiei dramatice din ţara sa“.
Discuţii secrete la Kremlin
Ce ar putea negocia Assad cu Putin? Preşedintele sirian nu este în poziţie de forţă pentru a-şi impune condiţiile, ştie că datorează supravieţuirea sa politică, și chiar fizică, puternicului său aliat rus şi plecarea sau rămânerea sa în fruntea Siriei depind de Moscova. Vladimir Putin, cu simţul său strategic, îşi avansează pionii pe mai multe fronturi – prezenţa militară rusă perenă în Orientul Mijlociu, porturi la Mediterana şi revenirea ca partener de neocolit în politica internaţională. Liderul de la Kremlin ştie că, după război, diplomaţia se va relua de acolo, precedentul din Ucraina demonstrându-i doctrina.
Assad a mulţumit gazdei sale şi şi-a exprimat „recunoştinţa“ faţă de Rusia pentru ajutorul dat Siriei, „unităţii şi independenţei ei“.
Putin l-a asigurat că Rusia este gata să facă totul, şi nu numai în plan militar, pentru combaterea terorismului. Potrivit Pentagonului, în realitate Rusia vizează în Siria rebelii care combat forţele loiale lui Bashar al-Assad şi care pun în pericol regimul acestuia.
Acord ruso-american
În cursul zilei de marţi, un acord a fost semnat între apărarea rusă şi Washington pentru prevenirea oricărui incident aerian în Siria, între avioanele de luptă ruse şi cele ale coaliţiei internaţionale conduse de americani care luptă contra SI. Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului, a precizat că acordul nu constituie punctul de plecare al unei cooperări mai largi între SUA şi Rusia în Siria.
sursa: romanialibera.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!