Război

Analiză. Cât va dura războiul ruso-ucrainean. Trei scenarii pentru sfârșitul ostilităților

Rusia nu va putea menține intensitatea actuală a ofensivei pentru mult timp.

Majoritatea experților militari din Occident sunt de acord că momentul decisiv al războiului Rusiei în Ucraina a sosit. În funcție de evoluția evenimentelor de pe front, sunt probabile trei scenarii pentru finalizarea acestuia.

Majoritatea experților politici și militari americani sunt destul de sceptici cu privire la sfârșitul iminent al războiului și victoria Ucrainei.

Războiul va dura ani de zile

Sancțiunile împotriva Federației Ruse funcționează, Rusia pierde milioane de locuri de muncă, veniturile bugetare sunt în scădere rapidă, iar populația devine din ce în ce mai săracă. Economia Rusiei își pierde viitorul. Dar Kremlinului îi pasă puțin de viitor. Guvernul Federației Ruse este capabil să ofere un nivel de trai scăzut pentru populația sa pentru o lungă perioadă de timp.

În același timp, Rusia nu va putea menține intensitatea actuală a ofensivei mult timp. De fapt, a redus deja amploarea activităților sale de cel puțin două ori. Pentru prima dată – în aprilie, în timpul retragerii de la Kiev și regiunile de nord ale Ucrainei. A doua oară a fost în mai, când încercuirea pe scară largă planificată a Donbassului din direcțiile Zaporojiee și Izium a fost redusă la Popasna și încercuirea Lisiceanskului.

Acum acțiunile active au fost reduse la două sau trei principale – Slavians, Lisichansk și Harkov. Mai mult, Rusia nu a putut oferi sprijin simultan pentru ofensiva de la Popasna la Lisichansk și de la Izyum și Liman la Slaviansk. Cel mai probabil, pentru succesul local pe un front, a fost necesar să se elimine o parte din forțele și resursele de pe celălalt.

„În ciuda faptului că Federația Rusă reușește să mențină un număr stabil de trupe, calitatea acestora scade treptat. Este imposibil să se efectueze atacuri masive în fiecare zi fără pierderi semnificative. Aceste pierderi se referă în primul rând la cele mai active unități de asalt – pușcașii marini, aeroportute forțe speciale, de informații. Nu pot fi completate cu mobilizați obișnuiți, acest tip de trupe trebuie să fie pregătite și pregătite pentru a intra în luptă directă. În următoarele două luni, Rusia ar putea pierde aproape toate unitățile sale de asalt. De atunci, va trebui să se bazeze fie pe soldați mult mai puțin antrenați, care sunt adesea greu de atacat, fie să abandoneze operațiunile ofensive în general”.

Institutul pentru Studierea Războiului consideră că acum Rusia se poate pregăti pentru asaltul final asupra Slaviansk / Kramatorsk cu acces în regiunea Donețk. În timp ce Rusia are stocuri foarte mari de arme, acestea sunt de obicei echipamente vechi, depășite, greu de mobilizat rapid. Nici artileria inamicului nu este nelimitată.

Dacă Forțele Armate ale Ucrainei reușesc să rețină suficiente forțe și să producă pierderi maxime inamicului, atunci avansarea în continuare a trupelor ruse va fi extrem de dificilă.

„Cel mai mare pericol este că războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va transforma într-un război de artilerie împotriva infanteriei. În astfel de condiții, Forțele Armate ale Ucrainei nu vor putea susține contraatacuri mari. Dar și Rusia va pierde resursele de atac în viitorul apropiat. Războiul va trece într-o fază lungă și prelungită. Războiul prelungit nu înseamnă că linia frontului va fi statică și trupele vor fi în apărare pozițională în toate direcțiile. Fiecare dintre părți va încerca să obțină succesul local, concentrând eforturi maxime în o anumită direcție”, notează articolul.

Un război lung cu siguranță nu înseamnă semnarea niciunui acord.

Război până la sfârșitul anului

Intrarea războiului în sezonul de iarnă este ceea ce îi sperie cel mai mult pe liderii UE. La urma urmei, acest lucru ar putea duce la cea mai mare criză energetică din istorie.

Principalele obiective ale Rusiei acum sunt menținerea regiunii Herson, asigurarea unui coridor terestru către Crimeea și accesul la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk.

„Dacă Forțele Armate ale Ucrainei vor reuși să returneze Hersonul în următoarele două sau trei luni și să avanseze spre Melitopol, o nouă bătălie în sudul Ucrainei nu va avea sens. Melitopolul este cheia coridorului terestre către Crimeea, iar Hersonul este singurul centru regional capturat. Oprirea chiar și a unui avans lent în regiunea Donețk va însemna că Rusia nu va putea oferi acces la administrația regiunii Donețk”, se spune în articol.

Atunci Moscova va avea doar două variante: fie să meargă la faliment, să declare o mobilizare generală și să trimită sute de mii de soldați pentru a asigura măcar unele dintre aceste obiective, fie să negocieze.

Rezultatul cel mai probabil în acest caz este că Rusia va reveni la pozițiile sale pe 23 februarie și, eventual, chiar va semna acorduri nepublice privind o soluționare politică a problemei Crimeei și ORDLO pe termen lung.

În acest caz, riscul unei noi invazii în 5-10 ani nu va merge nicăieri, dar la acel moment armata ucraineană poate fi un ordin de mărime mai avansată tehnologic decât armata rusă. Nu este vorba atât de pace, ci de o lungă pauză militară în speranța că regimul rus va cădea înainte ca Kremlinul să adune din nou suficiente forțe pentru o ofensivă mare.

Decuplare dinamică

În același timp, o luptă statică lungă de luni de zile poate da brusc loc unei descoperiri rapide. Trebuie să existe condiții prealabile pentru o astfel de descoperire.

În primul rând, Rusia trebuie să se confrunte cu probleme acute cu furnizarea de trupe. Dacă Forțele Armate ale Ucrainei pot menține ritmul de identificare și distrugere a depozitelor, asigurarea primei linii pentru ruși va fi în pericol. Artileria și tancurile vor simți foamea de muniție. Rotația și sprijinirea trupelor vor fi întrerupte.

În al doilea rând, trebuie să aibă loc demolarea morală a trupelor inamice. În al treilea rând, o înfrângere militară semnificativă. O înfrângere mare a trupelor ruse sau o capitulare în masă a unui număr mare de soldați va duce la descurajare, care subminează eficiența în luptă a trupelor și sprijinul populației.

Mult va depinde de aprovizionarea cu arme și de cât de importante va suferi Rusia în urma loviturilor MLRS de Vest, împotriva cărora inamicul nu are încă contramăsuri eficiente.

Într-o lună sau două, Rusia poate schimba tactica și se poate adapta la noile realități ale războiului. Prin urmare, această perioadă anume, deși armata rusă nu s-a adaptat la noile condiții de război, este o fereastră de oportunitate când Ucraina poate întoarce situația în favoarea sa.

Anterior, oficialii serviciilor de informații au declarat că autoritățile Federației Ruse decid ce să facă cu regiunea Hherson ocupată și intenționează să organizeze acolo un referendum în toamnă.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *