Politică

(ANALIZĂ) Dincolo de cătușele lui Udrea. Bine face Iohannis că tace!

Cu toate astea, deşi naţia n-a observat încă, viaţă continuă în paralel cu fabulosul scandal. Ba am putea spune că în spatele perdelei de gaz paralizant se petrec lucruri mult mai importante pe termen lung. Cine mai are timp să observe, de exemplu, că tot PSD tronează la putere şi că parlamentul, cel pe care Iohannis îl vrea partener, îl sfidează pe faţă. Nici nu s-a încheiat bine discursul preşedintelui, programat cu schepsis chiar în ziua marelui tămbălău udrist, în care a punctat corect cîteva chestiuni esenţiale, că majoritatea PSD i-a şi dat cu tifla. Fără vociferări, bătut în pupitre, replici de mahala sau ameninţări, semn că PSD se adaptează din mers noului stil. “Electoralismul”, de exemplu, cel despre care Iohannis spunea că înseamnă “să gîndeşti măsuri şi sisteme de vot de natură să maximizeze cîştigul electoral al unui partid”, a fost transpus litera cu litera de PSD în noul Cod electoral.

Cu 10 voturi din cele 15 din Comisie, venite de la PSD, UNPR, Minorităţi şi UDMR, au fost stabilite principiile fundamentale ale legislaţiei electorale, care sunt, nicio mirare, în avantajul partidului aflat la putere. Primarii vor fi aleşi tot într-un singur tur de scrutin, PNL şi societatea civilă ceruseră 2 tururi, efectele fiind previzibile. Cei aflaţi deja în funcţie, majoritatea fiind PSD, vor fi aproape sigur realeşi. Argumentele PSD sunt limpezi că lacrimă pe care Drganea întîrzie s-o verse la DNA în procesul referendumului. „Trebuie să ţinem seama şi de punctul de vedere al celor la care se referă legea. În turul doi apare votul negativ şi noi vrem că la locale în România să avem un vot pozitiv. E vorba şi de costuri şi al treilea motiv e că e un sistem de vot care până acum n-a produs distorsiuni în ceea ce priveşte primarii, plus că prin alegerea în două tururi s-ar încuraja combinaţiile politice între partide”. Votul decisiv a aparţinut UDMR, care n-are niciun interes să rişte alegerea propriilor primari. Chestia s-a tranşat şi Iohannis poate să ţină cîte discursuri o vrea, iar societatea civilă să protesteze şi să dea comunicate pînă o face scurtă la mînă, pe pesedişti îi doare fix în cot, că întotdeauna, cîtă vreme au majoritatea.

A rămas deocamdată în suspans modalitatea de alegere a baronilor-preşedinţi de consilii judeţene, PNL susţinînd două tururi, PSD, evident, tot unul singur, din acelaşi motive lesne de înţeles. Dar chestiunea va fi probabil şi ea bătută în cuie pe voia PSD în următoarele zile. Cine şi ce ar putea să-i împiedice? Nimic, că nu-mi închipui că “poporul” va ieşi în stradă. În schimb, consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi pe liste, aici nefiind nicio pagubă, pentru că după stabilirea coloraturii politice a primarului şi baronului, oricum majorităţile se schimbă prin negocieri.

O altă zona în care onor mjoritatea PSD din Comisia de Cod a operat neţinînd cont de opiniile specialiştilor sau de considerente democratice este alegerea parlamentului. Pragul electoral a rămas 5%, inclusiv pentru candidaţii independenţi (lucru valabil şi pentru consiliile judeţene şi locale), iar numărul parlamentarilor va fi unul fix, dar mai mic decît cel din actuală legislatura (nu se spune cît). Ce referendum, ce 300 de parlamentari sau dezbateri despre vot pe lista, sistem mixt german, despre care însuşi Ponta bolborosea la un moment ceva din amintiri ! Poveşti!

Şi-a închipuit cineva că alegerile vor schimbă paradigmă, că PSD chiar a priceput vreun mesaj, că îi pasă de el sau că este dispus să cedeze vreo fărîmitură de putere? Poate doar naivii care au crezut că Iohannis poate face minuni în faţă acestui partid-stat. Nu poate, să ne fie clar. Mai mult decît să ţină discursuri fără echivoc, cum a fost cel de luni, chiar dacă lipsit de contondentele pe care le aşteaptau unii, nu are nicio posibilitate de a schimbă ceva în sensul pe care şi-l doreşte şi în sensul votului din noiembrie cît timp PSD are majoritatea în parlament. Cred că şi Iohannis a înţeles asta şi a dat undă verde, că dovadă că PNL lucrează din greu pentru găsirea unei soluţii. Celor care strîmbă din nas la ideea verselor şi perverselor “soluţii imorale” nu le rămîne decît să aştepte 2016. Pînă atunci însă PSD se va reîntări şi va face toate manevrele, e specialist în asta, pentru a-şi maximiza şansele.

Revenind însă la Iohannis, observ o mini-campanie lansată de tot felul de maeştri în ale manipulării care încearcă să întreţină paradigmă eternului război. De ce tace Iohannis pe tema Udrea, a dosarului Microsoft şi a altor mari cazuri de corupţie care ţin capul de afiş la DNA? Care, nu-i aşa, zguduie ţărişoara de te aştepţi să se scufunde cu totul în noroiul strategic deversat. E paralel cu realitatea, cu ţară care l-a votat, e nouă teorie a intorcatorilor de arme la comandă multiplă. Eu zic că bine procedează că tace şi nu-şi da cu părerea într-un dosar de corupţie în plină desfăşurare.

Ce să spună? Să crediteze spusele madamei Udrea că SRI şi DNA fac dosare politice? Că gen. Coldea e un mafiot care cară bani cu sacoşă la Ghiţă, via Cocoş? Sau că, din contra, totul e fabulaţia unei penale care se victimizează după manual? Să ameninţe că o să-l cheme la el pe Coldea şi întreg SRI-ul şi o să le ceară rapoarte despre ce au făcut în ultimii zece ani, că pe cel secret de la Paris cred că deja l-a lecturat? Ce să facă, să le spună procurorilor să aibă grijă la carierele politicienilor, să nu le afecteze cumva? Că e sfîrşitul “epocii Băsescu” sau, viceversa, e dovadă că reformele acestuia sunt un succes? Suntem zdraveni la cap? De ce să-şi bage nasul, căci orice opinie ar exprimă, altă decît cea deja spusă în cîteva rînduri: justiţia să fie indepenţa şi să-şi facă treaba, ar însemna un nepermis amestec. Să iasă să se pronunţe cu orice preţ, doar pentru a da satisfacţie celor, de bună credinţă, rămaşi prizonieri ai stilisticii Băsescu, sau celor care vor să-i decredibilizeze mandatul băgînd băţul prin gard.
Cred că trebuie să tacă pe subiecte de genul acesta, măcar şi că dovadă de încredere în justiţie, pentru că probleme mari sunt şi în altă parte. Pe ele ar trebui să iasă şi să vorbească. Viziunea pe educaţie, pe sănătate, proiecte de reforma instituţională etc.

Dacă dosarele de corupţie merg înainte şi clasa politică, adică majoritatea PSD din parlament, nu încearcă să pună bocancul pe justiţie prin modificări legislative, nu are ce să spună. Doar într-o situaţie de genul acesta ar fi, într-adevăr, obligat să intervină. Pînă atunci, cred că toţi animatorii conflictului şi sucitorii cu făcăleţul în diferite strategii elaborate în laboratoare, din păcate pentru ei destul de prost “acoperite”, ar trebui să se resemneze.

P.S. Varujan a fost scăpat de colegi. Plînsete, "ochi umbroşi şi lacrimoşi", mătănii, poziţia patru labe. Jalnic. Udrea a fost mult mai bărbată decît Vosganian, măcar nu s-a umilit, chiar dacă a sfidat.

Şi, da, o reacţie rapidă şi fermă a lui Iohannis. Exact ce spuneam mai sus, în astfel de momente trebuie să te poziţionezi.

sursa: revista22.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *